SDA Kongres: Adil Osmanović zamjenik predsjednika, izabrani i potpredsjednici SDA

Adil Osmanović osvoji 574 glasa, dok je drugi kandidat Mihnet Okić imao 134 glasa. Devet listića su nevažeći.

1012

22:45 Potpredsjednici SDA su: Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Mirsad Kukić i Ramić Edin.

22:30 Još uvijek se čekaju zvanični rezultati za potpredsjednike, zamjenika i druge organe. Adil Osmanović za kojeg se već zna da je zamjenik predsjednika SDA u izjavi za FTV kazao da je svaki kandidat imao priliku da imenuje svog člana biračkog odbora odnosno posmatrača i da smatra da će se nesuglasice ipak riješiti.

Što se tiče izbora bakira Izetbegovića za predsjednika SDA on je kazao da ga treba pustiti da u punom kapacitetu obavlja ovu funkciju.

– Također se nadam da će Šemsudin Mehmedović i ostali sjesti sa Izetbegovićem  i dogovoriti ono što je najbolje za stranku.

Osmanović je kazao da je očito da postoji velika zainteresiranost svakog kandidata da uđe u stranačke organe.

– Nadam se da će se naša izborna komsija izboriti sa svim.

22:10 Za zamjenika predsjednika SDA izabran je Adil Osmanović koji je osvojio 574 glasa, dok je drugi kandidat Mihnet Okić imao 134 glasa. Devet listića su nevažeći.

Oko 22 sata u živom prijenosu iz dvorane Zetra sa Kongresa SDA čuo se glas jedne ženske osobe koja tvrdi da glasanje ne protiče u najboljem redu, odnosno da su pojedini članovi biračkih odbora olovkama dopisivali glasove za pojedine kandidate za potpredsjednika SDA i druge stranačke organe, piše bh. novinska agencija Patria.

– Molim vas, pozvani su i zaštitari, kandidatima nije dozvoljen ulazak u prostoriju niti imaju uvid šta se radi – kazala je nepoznata žena.

Na pitanje ko je ona, kazala je da je član Stranke demokratske akcije.

20:15 Kongres SDA usvojio je jednoglasno Programsku deklaraciju stranke kao i 12 rezolucija iz različitih oblasti, piše bh. novinska agencija Patria.

Očekuju se i rezultati za zamjenika predsjednika SDA kao i za potpredsjednike, kao i za članove Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti.

Programska deklaracija je dokument koji je generalni pogled na politiku stranke u narednom periodu, a kako je danas istaknuto i koalicioni partneri bit će detaljnije upoznati sa ovim rezolucijama.

Deklaracija je dopunjena tačkom koja se odnosi na obavezu SDA da će učestvovati u prikupljanju novih dokaza radi mogućnosti obnove tužbe protiv Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde, a radi povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanja zločina genocida u BiH.

Komentari

komentara