SDA izgubila dva mandata i oko 4.000 birača, A-SDA dobila novih 4.500 simpatizera, gubitnici su i SBiH, SDP, BPS

1493
alt

Nakon što su potvrđeni rezultati lokalnih izbora i nakon što su potvrđene i naše pretpostavke po kojima u narednom sazivu Općinskog vijeća Visoko zakonodavnu vlast će činiti SDA sa 9 vijećnika, SBB 4, A-SDA 4, SDP 3, SBiH 2, BPS 2 i Nezavisna lista 1, otvoren je prostor za ozbiljnije analize proteklih izbora. Kao prvo vidljivo i uočljivo jasno je da SDA Visoko nikada od 1996. na ovamo nije imala manji broj vijećnika, prošli neslavni rekord od 11 vijećnika nadmašio je ovaj novi od njih 9, što opet otežava kombinacije za potrebnu većinu od 13 da bi se vladalo u Visokom. Gubitnici pored SDA su i SDP sa sramotnih i nikad manje mandata ukupno tri, odnosno SBiH koja ukoliko nastavi ovu tendenciju pada na narednim izborima će nestati sa visočke političke scene. Izgubio je i BPS u odnosu na prije četiri godine, sada ih je za jedan mandat manje što je ukupna dva mjesta. Sa političke scene je nestala Narodna stranka radom za boljitak, a pojavili se SBB i Nezavisna lista sa 4+1 osvojenim vijećničkim mjestima. Na proteklim izborima najviše je profitirala A-SDA koja umjesto jednog, naredne četiri godine godine će imati četiri vijećnika i kao takvi su najpoželjnija mlada za koaliranje. Ako bi se posmatralo po broju glasača ukupno sa zbirom glasova kandidata za načelnika SDA je izgubila oko 4000 glasova, SBiH oko 3.500, SDP je izgubio kao stranka 232 glasača u odnosu na prije četiri godine, ali je Ramiz Brkić kao kandidat za načelnika dobio više glasova nego Erduan Spaho (2004) i Nurija Rašidović (2008) prethodno zajedno. BPS je izgubio povjerenje 428 glasača u odnosu na prethodne izbore, dok je A-SDA dobila povjerenje dodatnih 1.783 glasača u odnosu na njih 843 prije četiri godine, ako se tome doda i rezultat Jasmina Dlakića kao kandidata za načelnika onda je A-SDA zaista matematički najviše profitirala po pitanju novih simpatizera jer cifra onih koji su glasali za A-SDA i njihovog kandidata za načelnika prelazi broju od 4.500.

U novonastalom političkom ambijentu u Visokom vrlo je interesantno posmatrati ko će s kim koalirati kako bi napravio zakonodavnu većinu. Na prvi pogled najjednostavnijom koalicijom i najlogičnijom se čini SDA/A-SDA, osim što su sličnog imena ove dvije stranke imaju dosta toga zajedničkog, vežu ih zajednički materijalni interesi, a u konačnici A-SDA su ustvari samo “loši dečki” iz prethodnih godina istjerani iz baze zbog ovih ili onih razloga. Djeluju kao stariji pametniji i mlađi malo nestašniji brat. Međutim, na tri od ukupno četiri vijećnika direktni uticaj ima neko ko i nije baš u ljubavi sa onim što se zove zvanični OO A-SDA Visoko. Ali ako znamo da je politika ništa više nego istina iz one poslovice o njoj kao kurvi, onda je sve moguće. Kurvanje oko koalicija i nije jedino kurvanje spram povjerenja birača koji su iz raznih razloga izašli na izbore i glasali. Mnogi na listama koje ste zaokruživali su bili samo mamac onih koji su stvarna politička moć tih stranaka. Navest ćemo samo jedan od najupečatljivijih primjera iz bliže prošlosti kada su se pojedini kandidati pojavljivali na listama samo da bi dobili glasove, a odmah nakon ulaska u vijeće iz istog i izlazili (najpoznatiji primjer je onaj sa Mustafon Uzunalićem koji je ubjedljivo dobio najviše glasova i bio ništa drugo do SDA podvala naivnim biračima). Ni danas situacija nije ništa bolja, sada nakon potvrđivanja mandata kreće treća izborna borba, prva je bila koga uopše staviti na listu i kako od 100 kandidata izabrati 27, druga je kako da poželjni sa liste pobijede i uđu u vijeće, a nepoželjni ne pobijede, i treća je kako sada napraviti kombinaciju od onih koji su ostvarili mandate da imaš sve lojalne i poslušne odnosno kako nepoželjne/nelojalne ubjediti da im je pametnije da se ne zajebavaju po Vijeću vikendom i slušaju gluposti koje svakako ne razumiju za 230 KM mjesečnog paušala.

Na prvi pogled postavlja se pitanje može li Asmir Hodžić kao kandidat SBiH uopšte biti u ozbiljnim kalkulacijama za vijećnika, a da je pri tome direktor JKP “Gradska groblja”? Čudni su aršini onih koji o tome odlučuju jer je bilo i pitanje da li je moralno da novinar zaposlen u JP RTV Visoko može biti vijećnik, odnosno da li Dalibor Tomičić može biti kao jedan od direktora KTK predsjedavajući Vijeća i dali Faruk Salčinović kao direkor KSC “Mladost” može biti vijećnik? Ali to ćemo još vidjeti, a naredni sa liste SBiH po broju glasova je Salih Purišević čije je interesovanje za ulazak u Vijeće također upitno ako se zna da je na listi bio tek toliko da ispoštuje prijatelja Vahida Heću. Kad smo kod ove stranke na prošlim izborima odmah nakon implementacije istih nas je napustio Izet Smajević koji je i ovaj put dobio najviše glasova simpatizera ove stranke. I najneupućenijim je sasvim jasno da će SDA pokušati potpuno ovladati Velikom salom Općine Visoko i tako pojednostaviti rad svoje načelnice i u tom smislu pokušati Mirelu Matešu sa 11-tog dobaciti do 9-tog mjesta i tako joj omogućiti borbu za predsjedavajućeg OV Visoko. U igri pored Mirele Mateše su trenutni aktuelni predsjedavajući Dalibor Tomičić iz SDP i Dejan Šćepanović također iz SDP-a koji su već ostvarili mandate i kao nebošnjaci automatski su u igri za tu funkciju, samo po sebi se logično nameće razmišljanje po kojem bi Šćepanović odustao od kandidature u korist partijskog kolege sa iskustvom. A da li će biti i predsjedavajući zavisi od najmanje 13 ruku prilikom glasanja, a za 13 ruku svima treba koalicija. SDA je najbliža da je i napravi jer na sonu ima najbolje karte, ali je isto tako sasvim izvjesno da mogu igrati samo na kartu prirodnog saveznika SBiH što im daje zbir od 11, s tim da im tada smeta Asmir Hodžić i treba ga ukloniti. S njima zasigurno neće SDP i SBB kao i član Nezavisne liste, što je opet u konačnom zbiru 8. Tako da u Visokom u naredne četiri godine ništa se neće moći odlučivati bez A-SDA i BPS-a. Ako SDA dobije Halima Derviševića i Mirnesa Fatića ne treba im Jasmin Dlakić i njegove “nesigurne” četiri ruke (još nije utvrđeno koliki je stvarni utjecaj predsjednika KO A-SDA na izabrane kandidate ove stranke i koje su njegove želje i računice obzirom da ga materijalno ne bi trebalo zanimati jer ima puno više nego mu mogu ponuditi). A ukoliko se ipak zbog viših materijalnih interesa nađe zajednička između SDA i A-SDA svi ostali postaju nebitni, jer će predsjedavajuća biti Mirela Mateša, sve odluke će biti izglasavane sa 13 – ZA ili NE ovisno o potrebi, a izvršna vlast će nesmetano raditi kako “Tata” kaže dok će nestašni “mališani” iz manje stranke sa prefiksom “A” dobiti potrebne slatkiše da se zabave kako bi drugi razmišljali umjesto njih, sve što će se od njih tražiti je fizičko prisustvo sjednicama Vijeća prilikom glasanja.

Ostalo je još nerazjašnjeno ko će, kako i na koji način biti dijelom hokejaške izmjene među SDA igračima. Kada pogledamo listu od devet koji su ostvarili mandate, svi zajedno nemaju političku težinu kao primjer od prije 12 godina koji je na listi bio samo kako bi imenom, prezimenom i autoritetom prevario birače. Pitanje je i čija sujeta može podnijeti da bude samo pijun na šahovskoj ploči, iako smo ranije naveli kako je politika kurva, pa je sukladno tome kurvanje i dozvoljeno.

Sve navedene hipoteze bit će srušene ili potvrđene već nakon prve sjednice novog saziva OV Visoko kada budemo brojali ruke ZA i PROTIV, kada nam se samo ukaže ko je uz, a ko kontra devet SDA-ovaca.

Nek su nam sretne, hairli i berićetne naredne četiri godine političkih igara bez granica u kojima ćemo provjeriti šta su bile laži, a šta stvarna istina od predizbornih obećanja ispod šatora, iza roštilja, dima, narodne muzike, političkih govora, zastava i raznoraznih narodnih veselja po uzoru na Lijanovićeve kobasice i 100 KM sa prošlih Općih izbora.

Komentari

komentara