SDA i SBB su u FBiH dovoljan garant da ne dozvole nikakvu dominaciju HDZ-a

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a za „Avaz“ je prokomentirao sinoćno hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u okviru afere „Respiratori“ te se osvrnuo na aktuelnu političku atmosferu u ovom bh. entitetu.

– Radi se o teškoj koruptivnoj aferi koja se mora krivično sankcionirati, neovisno o kome je riječ. Sa druge strane, mora se poštivati i pretpostavka nevinosti i pravo svakog čovjeka da ima fer i pošteno suđenje. I, kada sam ja imao poznate pravne probleme, isticao sam važnost povjerenja u pravosudne institucije i zato ponavljam da vjerujem u profesionalizam Tužilaštva BiH i Suda BiH. Ne mogu komentirati detalje sa istim, ali bih volio da se premijeru Novaliću omogući odbrana sa slobode – kazao je ministar Radončić.

Na pitanje da postoje špekulacije da će Novalićevo hapšenje pojačati ulogu HDZ-a u Vladi FBiH ministar Radončić je kazao:

– Radi se o odnosima pojedinih biltena i te frakcije svojim utjecajem u pravosuđu sigurno će pokušati odmagati Novaliću. SDA i SBB su u Federaciji BiH dovoljan garant da ne dozvole nikakvu dominaciju HDZ-a ili slabljenje bošnjačkog političkog faktora.(Avaz)