SDA čvrsto u rukama Bakira Izetbegovića

Izborna preslaganja završena

Sve općinske organizacije SDA predložile su ponovo Bakira Izetbegovića za predsjednika ove stranke koji će biti izabran na Kongresu, koji će biti održan 14. septembra u Sarajevu.

Na Kongresu će se birati predsjednik stranke, devet potpredsjednika, članovi Glavnog odbora te Nadzorni odbor i Etički odbor, a izvjesno je da će aktuelni predsjednik ponovo biti izabran.

Prema pisanju medija, za pozicije potpredsjednika stranke su stigla 52 prijedloga. Izborna komisja stranke je nakon pregleda pristiglih prijedloga ustanovila da 28 kandidata ispunjavaju uvjete za kandidaturu, kao što su prijedlog najmanje pet općinskih organizacija ili jedna kantonalna organizacija ili jedna regionalna organizacija SDA.
 
Po broju kandidatura se izdvajaju Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Ramić i Adil Osmanović, a po broju kandidatura za potpredsjednicu stranke se izdvajaju Melika Mahmutbegović, Senija Bubić i Alma Čolo.
 
Konačnu listu kandidata za potpredsjednike predlaže novoizabrani predsjednik stranke, uz konsultacije sa Kadrovskom komisijom.

Izbor članova Predsjedništva SDA je postkongresna aktivnost, a 15 članova će po položaju biti dio tog stranačkog tijela. 

To su predsjednik, potpredsjednici, generalni sekretar te predsjednici Asocijacije mladih, Asocijacije žena i Asocijacije veterana. Ostalih 16 članova se biraju u dvije etape. Prvih osam članova tajnim glasanjem bira Glavni odbor sa liste koju predlaže predsjednik nakon konsultacije sa potpredsjednicima. Posljednjih osam članova se biraju prihvatanjem liste koju predlaže predsjednik stranke, a ta lista služi za izvršavanje korekcija ukoliko u Predsjedništvu stranke nije osigurana minimalna zastupljenost žena ili mladih te adekvatna etnička zastupljenost, prenosi Faktor.


(Vijesti.ba)