SDA bira predsjednika, Izetbegović jedini kandidat

U sarajevskoj dvorani “Zetra” danas će biti održan 7. Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti birani predsjednik, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Nadzornog i Etičkog odbora.

1.346 delegata

Bit će to najveći i najbrojniji Kongres SDA u 27 godina dugoj povijesti stranke, s obzirom na činjenicu da će njegovom radu i u donošenju odluka učestvovati 1.346 delegata. Svoj dolazak najavilo je i oko 600 gostiju, te osamdesetak akreditiranih predstavnika medija.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, kojeg je predložilo svih 130 općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija stranke.

Osim novog predsjednika, delegati će izabrati i devet potpredsjednika, a razmatrat će i programske dokumente, deklaracije, Statut i rezolucije koje usvaja Kongres kao najviše stranačko tijelo.

Prema Statutu SDA, izbor organa vršit će se tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, postoji i odredba, ako se pojavi samo jedan kandidat za neki organ, kao što je u ovom slučaju za predsjednika SDA, da Kongres može većinom odlučiti da se izbor izvrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

Stoga bi iz racionalnih razloga i uštede vremena delegatima trebalo biti predloženo da se izbor novog predsjednika SDA obavi javnim glasanjem.

Bit će birano i devet potpredsjednika SDA, a Izborna komisija utvrdila je formalno-pravnu valjanost ukupno 28 kandidatura. Taj spisak dodatno je suzila Kadrovska komisija, a konačnu listu kandidata predložit će predsjednik.

Za 83 člana Glavnog odbora, koji se biraju na Kongresu, bilo je više od 400 kandidata, a konačni spisak objavljen je na oglasnoj ploči u Centrali SDA. U Nadzorni odbor bira se pet, a u Etički odbor 11 članova.

Očekuje se da do 14 sati bude završeno plenarno zasjedanje u prvom dijelu i da se do tada završi predstavljanje programskih dokumenata i izbor predsjednika SDA.

Nastavak plenarnog zasjedanja, tokom kojeg bi se konačno usvojili programski dokumenti i vjerovatno bio saopćen dio izbornih rezultata, predviđa se za 17 sati. A do tada bi mogli biti prebrojani glasovi za potpredsjednike SDA.


Novi statut

Rezultati glasanja za ostale organe bili bi saopćeni i potvrđeni od izborne komisije najkasnije 24 sata nakon završetka Kongresa.

Opredjeljenje u stranci je da ovaj put usvoje novi statut koji ima značajan dio odredaba identičnih s onima iz trenutno važećeg. Prema nekim od predloženih izmjena, u rukovodstvu stranke mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, u Predsjedništvu stranke mora biti po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, dok se na nižim nivoima također mora osigurati odgovarajuća zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda.

I pozicija žena utvrđena je na određeniji i precizniji način, tako da se na svim listama koje su u opticaju moralo nalaziti najmanje 20 posto žena i 20 posto mladih. Također, eksplicitna je odredba da jedan od potpredsjednika mora biti žena, odnosno manje zastupljeni spol.

Propisano je da se ne može biti predsjednik na dva nivoa organizovanja, s obzirom na to da je do sada bilo nekoliko slučajeva da je neko predsjednik i općinske i kantonalne organizacije.

Precizirano je i da se više od tri mandata ne može biti na poziciji predsjednika na bilo kojem nivou organizovanja, kao što je dosad bilo takvih slučajeva.

“Fatma” i Asocijacija žena trebale bi biti ujedinjene u jednu organizaciju žena SDA, koja će imati jasan program i ciljeve.

Za mlade će također biti donesena nova pravila organiziranja, u nastojanju da se ta mreža na terenu podigne, dodatno aktivira i da značajnija uloga mladim u djelovanju i organizaciji stranke.

Kada je u pitanju izbor potpredsjednika SDA, bit će ih ukupno izabrano devet, od kojih dva moraju biti s područja manjeg entiteta i mora biti najmanje jedna žena.

Pozicija zamjenika predsjednika stranke bit će ukinuta, a predsjednik SDA će u slučaju privremene spriječenosti određivati ko ga mijenja od potpredsjednika.


(Vijesti.ba)