„Scream For Me Sarajevo“ 3. maja u Kulturnom centru Altindağ-Visoko

U sklopu obilježavanja 3. maja – Dana otpora agresiji na području općine Visoko, u Kulturnom centru Altindağ-Visoko će biti upriličena projekcija dokumentarnog filmskog spektakla „Scream For Me Sarajevo“, eminentnog visočkog režisera Tarika Hodžića, koji je mnoštvom nagrada stekao svjetsku slavu i jedan je od najboljih ambasadora naše općine i naše domovine.

Bosanskohercegovački dokumentarni film Prime Time producije “Scream For Me Sarajevo”, 11. aprila ove godine je imao pretpremijernu projekciju u Londonu, a 17. aprila je započeo svoju zvaničnu bh. kino distribuciju s pretpremijernim projekcijama u pet bh. gradova, paralelno sa 150 kino dvorana u Velikoj Britaniji i više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu, što predstavlja najveću kino distribuciju jednog bh. dokumentarnog filma u novijoj historiji.

“Scream For Me Sarajevo”, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog heavy metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Režiju ovog, već sada možemo reći historijskog ostvarenja, potpisao je naš sugrađanin Tarik Hodžić, a ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

Film koji predstavlja jedinstveno svjedočanstvo o životu u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je i osvojio najveću ocjenu publike svih vremena, a od tada je prikazan na 20 Festivala širom svijeta i osvojio je 10 različitih nagrada, a sada će se u njegovu historijsku i umjetničku vrijednost moći uvjeriti i gledatelji u Visokom, kao i gledatelji širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Podsjećamo, Prime Time production je potpisao ugovor za svjetsku kinodistribuciju s kućom Eagle Rock Entertaiment u mjesecu februaru ove godine.

Direktor londonske opere Simon Glinn u svom osvrtu na film napisao je: „Ovo je nevjerojatan film, briljantno osmišljen i zaslužuje široku publiku. On nam priča izvanrednu priču o moći muzike, onom najboljem i najgorem od čovječanstva. Moćan, dirljiv i prepun heroja. Motivirajući, uprkos ratnom hororu u pozadini“.

Vidimo se na projekciji u KC Altindağ-Visoko, u četvrtak 3. maja, sa početkom u 19 sati i 15 minuta na jedinstvenom filmskom spektaklu koji se ne propušta!

 

 

Press Općine Visoko