SvijetEvropaScholz: Njemačka se neće vratiti nuklearnoj energiji

Scholz: Njemačka se neće vratiti nuklearnoj energiji

Njemačka se neće vratiti nuklearnoj energiji zbog dugog vremena izgradnje i visokih troškova, izjavio je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz.

“Ukoliko neko sada odluči da gradi nuklearnu elektranu, ona će biti gotova za 15 do 20 godina, prema trenutnim rokovima izgradnje. Do tada smo trebali riješiti sve naše probleme u vezi s tim”, rekao je Scholz prilikom posjete školi u pokrajini Baden-Wurttemberg.

Scholz je rekao da je električna energija proizvedena u nuklearnim elektranama skuplja od one proizvedene iz vjetra, sunca ili drugih izvora.

Dodajući da su i rezerve uranijuma ograničene, Scholz je naglasio da će se pokazati koja je odluka za proizvodnju električne energije isplativija i efikasnija u naredne dvije decenije.

Najveća ekonomija Evropkse unije odlučila je postupno ukinuti nuklearnu energiju 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu, ali su njemačke industrije i opozicione stranke nedavno pozvale na produženje rada elektrana.

Njemačka je prošle godine zatvorila posljednje atomske reaktore, označivši kraj nuklearne ere u zemlji nakon više od 60 godina.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE