Schmidt pred Parlamentom BiH: Nećemo mirno gledati sa strane pokušaj uništavanja napretka

Na posebnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH zastupnicima se obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, i to na njegov zahtjev.

„Hvala vam na prilici da vam se danas obratim, kazao je na početku Schmidt.

On je kazao da se u parlamentu BiH osjeća kao kod kuće, jer je dobio srdačnu dobrodošlicu i ovdje i u regiji i da to nije tako samo u Federaciji.

„Ja zahvaljujem svima na savjetima i u RS-u. Razlog i zašto se osjećam kod kuće je to što je vaša zemlja, zemlja koja zaslužuje da opstane i da živi. Ona jeste nešto složenija. Imate gotovo hiljadugodišnju historiju i u njima je bilo boljih i lošijih vremena. Tako da ste vi tu i siguran sam da se slažete da doprinosite boljim vremenima u budućnosti. 

Moja je namjera bila da vam se obratim nakon 100 dana, iskreno sam se nadao da će to biti u pozitivnijim okolnostima, ali je nažalost došlo do okolnosti koje su svima posebni. Nažalost nisu svi zastupnici ovdje, ali se nadam da će i oni koristiti tu priliku za razmjenu mišljenja. Preuzeo sam ovu ulogu da nadgledam civilni aspekta okvirnog sporazuma za mir. Tražili su to od mene jer sam imao priliku da nekoliko puta imam odgovornosti koje podrazumijevaju i kontakte s vašom zemljom.

Bio sam i ministar odbrane pa sam dolazio u Butmir na kamp u smislu saradnje. Neću reći da je to na meni da sam ja puno doprinijeo ali smo se trudili da doprinesemo boljitku. Sjećam se dobro kada smo imali situaciju kada je BiH bila u opasnosti da jedna druga pandemija uđe u nju, životinjska.

Sada sam preuzeo jedan drugi angažman, primio sam dosta čestitiki ne samo iz ove zemlje i neki su mi rekli znate li da preuzimate jednu od najkompliciranijih pozicija u regiji, a ja moram reći da su to bile mudre riječi. Ali, moramo raditi kako bismo išli naprijed, koristeći sve instrumente“, kazao je Schmidt.

On je napomenuo da su članice PIC-a jako aktivne i pomno prate situaciju.

„Ja svoju poziciju vidim sa svim onim nadležnostima oko kojih se dogovorila međunarodna zajednica, ali naravno uz nastojanje da se što više toga postigne na strani, van očiju javnosti.

Uvjeravam vas da je međunarodna zajednica aktivna.

Ključna pitanja o kojima mora postojati dogovor su neophodna i na njih se moramo fokusirati. Paraliziranje parlamenta nije u skladu sa zakletvom. Uzgred i nije to komentar visokog predstavnika već iskusnog parlamentarca svi oni koji pokušavaju da govore neke priče da se ne fokusiraju na stvarne izazove u krajnjoj liniji neće dobiti podršku. Vi znate bolje od mene koji su to izazovi. Riječ je o mladoj generaciji, ekonomiji. Ja prečesto slušam o diskusijama o tome je li bolje ovaj li onaj način, umjesto da govorimo o konkretnim rezultatima kako se približiti EU. 
Danas je 28. oktobar i državni Budžet nije usvojen, a privremeno finansiranje je na snazi samo do decembra. To govori da moramo raditi na tome. Ja sam se iznenadio kada sam saznao da entiteti i država dobivaju neke iznose koji su fiksni, da ne moraju ispuniti neke zadaće za to. To je veliko iznenađenje“, kazao je Schmidt.

Podcrtao je da se odbrana mora biti na državnom nivou.

„Ono što ja ne razumijem je da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Kakav je to stav? Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid, ili jedan narod. Ja sam Nijemac znam o čemu je riječ i mislim da je neophodno da žrtve imaju vrijedno sjećanje. Šta više oni održavaju zakone koje je usvojila svaka država zapadnog Balkana. Ono što sam ja primijetio nije sami taj zakon i razgovori o tome kako se odnositi prema tom pitanju“, istakao je Schmidt.

Govorio je i o državnoj imovini.

„Ustavni sud je donio odluku d aje država titularni vlasnik, a da PSBiH ima zadaću usvajanje zakona o tome. Ja sam siguran da zajedno s EU možemo naći dobra rješenja koja su održiva“, istakao je, napomenuvši da su odluke Ustavnog suda konačne i moraju se poštovati.

„To je moj cilj kao dio Programa 5+2 u pravcu okončavanja međunarodne supervizije. Ja pozivam kolege koje nisu tu danas da se počnu baviti tim pitanjima. Ljudi koji su s druge strane stola nisu vaši neprijatelji već građani ove zemlje“, istakao je Schmidt.

Upitao je ko će građanima u RS objasniti da će moći otići u jednu zemlju ili dvije i nigdje više.

„Kakva je politika raspustiti jednu instituciju kakva je Agencija za lijekove BiH. Nemojte podcijeniti situaciju. Vodite računa o zdravstvenom stanju građana i to je nešto o čemu vodim računa. Želim da se pokaže zrelost i do sada je došlo do nekih pomaka u NSRS. Šta želite sigurne lijekove ili politiku“, upitao je Schmidt.

Jasno je kazao da povratka neće biti kada je riječ o reformi odbrane.

„Jasno je da bi jednostrano raskidanje reformi ugrozilo stabilnost BiH i njen ekonomski razvoj“, kazao je Schmidt, ističući da se BiH sastoji od dva entiteta i da će to tako ostati.
„Međunarodna zajednica samo neće mirno sjediti i posmatrati kako neko želi uništiti pomake koji su napravljeni tokom zadnjih 26 godina. Ja vas pozivam da radite, da budete ovdje i radimo na smanjenju tenzija. Građani zaslužuju mirnu budućnost. Ono što ne zaslužuju je strah. Atmosfera straha i podjela ubrat će egzodus mladih“, dodao je Schmidt.

Patria