NaslovnicaBiHSchmidt poruč...

Schmidt poručio Dodiku: Retoriku može podnijeti, ali ne i realizaciju prijetnji

Nakon intervencije koja je poslije 8 godina dovela do formiranja nove Federalne vlade, u javnost je izašao glavni i odgovorni za to. Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za BHRT obrazložio je svoju posljednju odluku, odgovorio je li njom nekome pogodovao, ali i najavio do koje mjere će trpjeti poteze Milorada Dodika.

U Bosni i Hercegovini se ne osjećam nepoželjno, kazao je Schmidt. Iako su mu pred vratima, nezadovoljni njegovim odlukama, već nekoliko puta protestovali građani. Novi protesti najavljeni su već iduće sedmice. Ipak, nada se da se institucija OHR-a neće još dugo zadržati u Bosni i Hercegovini jer zemlja, ukoliko želi u Evropsku uniju, mora sama donositi odluke. Parlamenti su ti koji trebaju mijenjati ustave i zakone, ispunjavati presude sudova. A ovaj put su ponovno podbacili. Stoga je, kaže, morao reagirati, i popuniti rupe.

„Šta sam ja učinio? Ja sam, ustvari, pokušao popuniti rupe u zakonu, rupe u Ustavu. Niko nije mogao reći ni u Vašingtonskom sporazumu, ni u Ustavu FBiH šta se događa ako se predsjedništvo ne može dogovoriti, šta se tada može ili treba dogoditi ako Parlament ne može doći u situaciju da glasa za Vladu. U mnogim drugim zemljama u Evropi bi tako nešto značilo da se raspušta parlament“.

Schmidt je odgovorio i na optužbe da mu je premijer Hrvatske pomogao donijeti ovu odluku. Istina je, kaže, da razgovara sa Plenkovićem. No, dodaje, mnogo je onih koji ga zovu i govore mu što da radi, ali da samo on u konačnici donosi odluke. Propaganda je, kaže, i da je odlukom eliminirao volju Bošnjaka, a pogodovao samo HDZ-u.

„Koliko je u Vladi sa SDA bilo ministara iz HDZ-a, sjećate li se? Znate li? 6 ih je bilo u prethodnoj Vladi. Koliko ih je sada? Je li ih više ili manje? Dakle, ja tu argumentaciju na neki način ne razumijem. Do sada je bila Vlada u tehničkom mandatu i ja nisam vidio nikakvu obavezu da HDZ ili SDA moraju biti negdje“.

Schmidt kaže i da je čuo da Milorad Dodik zbog njega nije došao na Mostarski sajam, pa mu poručuje da politika nije nerazgovaranje, te da bi mu bilo dobro da sa njim razgovara. Dodikovu retoriku, kaže, i može podnijeti, ali će reagirati ako ona preraste u konkretne poteze.

„Želim biti vrlo jasan. Ako bi se išlo na bilo koji način u smjeru secesije, u smislu odvajanja – ja mogu samo reći da ću ja na tako nešto reagirati. Dejtonski ugovor predviđa državu i kada pogledam oko Bosne i Hercegovine, svi susjedi, pa čak ni u Beogradu ne vidim nikoga ko kaže da ne poštuje ili dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

Kada je riječ o državnoj imovini, Schmidt kaže da u komisiji koja se bavi ovim pitanjem sjede samo stručnjaci jer tu temu ne želi politizirati. Potvrdio je i da će se iduće sedmice obratiti pred Vijećem sigurnosti UN-a. Tamo će, također, prisustvovati i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, koja će, kako se očekuje, ponovno pokušati osporiti Schmidtov legitimitet.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.