NaslovnicaBiHSchmidt osudi...

Schmidt osudio izjave novinara Danijela Simića

Visoki predstavnik osudio je skandalozne i uvredljive izjave koje je nedavno dao predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić u gostovanju na RTRS-u.

Podsjećamo, Simić je tada genocid u Srebrenici nazvao “potočarskim igrokazom”. Vrijeđanje žrtava ubojstava i genocida je za svaku osudu. Za to čak ne bi trebalo ni da postoje zakoni.

Nijedna pristojna i razumna osoba, obrazovana u skladu sa europskim vrijednostima, to neće uraditi, zaključio je Schmidt u izjavi za Oslobođenje.

“Pozivam javne ličnosti da se suzdrže od davanja neodgovornih izjava u vezi sa skorašnjom tragičnom prošlošću ove zemlje i da, umjesto toga, doprinesu mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine. Istovremeno, pozivam nadležne institucije da istraže je li u ovom slučaju došlo do eventualnog kršenja zakona. Kao što i inače činim, nastavit ću sa velikim zanimanjem pratiti ovaj i slične slučajeve. OHR je nepokolebljivi zagovornik slobode govora i slobode medija, što su osnovni elementi zdrave i funkcionalne demokracije i od suštinskog značaja za pozivanje vlasti i lidera na odgovornost koju imaju. Mediji moraju izvještavati na objektivan i profesionalan način, jer građani trebaju imati povjerenja u to da od medija dobivaju tačne i objektivne informacije”, poručio je Schmidt.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.