BiHSchmidt: Dodikove besmislene izjave ne znače da nema evropskog puta

Schmidt: Dodikove besmislene izjave ne znače da nema evropskog puta

Ne znači svaka besmislena izjava ljudi kao što je Milorad Dodik da nema evropskog puta BiH, poručio je visoki predstavnik Christian Schmidt u programu Federalne televizije.

„Danas je jedan od prvih dana ove tri sedmice gdje će se donositi odluke. Vidjeli smo već tri ministra koji su dolazili u posjetu, tokom sedmice ćemo imati sastanak u Bukureštu. Odluka će se donijeti 21. marta. Ako poznajete situaciju u BiH, vrlo je jednostavno vidjeti da se sve može, ali ponekad je potrebno možda malo i nešto protumačiti kako biste vidjeli kuda dalje ići s BiH“, naveo je on.

Na pitanje je li Evropa spremna na manje od zadanog, a u kontekstu otvaranja pregovora, kazao je da ostaje još puno toga da se uradi.

„Ne radi se samo o slovu zakona nego o opredjeljenju da se zaista osigura evropska integracija. Mora se raditi s političarima. Mislim da smo na dobrom putu. Imamo još tri uslova. Prvi je da imamo jačanje vladavine prava, više aktivnosti protiv korupcije i borbu protiv nepotizma. Druga stvar, moramo nešto učiniti po pitanju boljeg razumijevanja u malo širem smislu. Strašna prošlost je bila, ali moramo osigurati zajedničku budućnost – to još uvijek nismo učinili. Treći uslov je da uradimo sve da mladi ostanu u ovoj zemlji jer oni su najvažnija investicija“, poručio je Schmidt.

Na kraju je dodao:

„Puno sam radio na temi izbornog integriteta, vidio sam i da drugi rade. Imamo jednu radnu grupu koja je pripremila, nadati se, dobar zakon. Nećemo čekati do kraja godine, nego ćemo sačekati šta će se desiti u narednim danima. Ukoliko ne bude nekog prijedloga od parlamentarnih tijela, imat ćemo obavezu da naglasimo da izborni zakon nije neka donacija koju stranke daju biračima nego su birači ti koji odlučuju. Političke stranke moraju biti zahvalne što dobijaju njihove glasove. Ja sam osoba koja sluša i razgovara, a onda odlučuje. Nadam se da neću odlučivati sam, ali da ćemo, ipak, imati nešto što će stupiti na snagu na vrijeme za sljedeće izbore“.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE