Lokalne TemePolitikaSBiH Visoko: Strateški zaustavljati odlazak mladih

SBiH Visoko: Strateški zaustavljati odlazak mladih

Odlazak mladih iz Visokog, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine,je višegodišnji negativni trend. Blago je usporen usljedpandemije Covid-19 i mjera za borbu protiv širenja zarazevirusom.

U ovom trenutku, korake ka iseljavanju iz BiH poduzelo je preko deset hiljada mladih od 18 do 29 godina, prema podacimaInstituta za razvoj mladih KULT.

U našoj zemli je u posljednjih pet godina upisano desetak hiljadamanje osnovaca i petnaestak hiljada manje studenata.

Kada je riječ o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, iz Instituta suizneseni podaci da 14% mladih nikad nije obavilo sistematskizdravstveni pregled. 45% mladih žena, starosti od 15 do 35 godina, nikad nisu obavile ginekološki pregled. Samo 23,7% mladih u FBiH koristilo je usluge psihološkog savjetovanja.

Jedan od gorućih problema mladih osoba u BiH je i stambenozbrinjavanje.

Probleme bismo mogli nabrajati u nedogled

SBiH Visoko se u svom zvaničnom obavještenju apsolutno slažesa konstatacijom KULT-a da je odlazak mladih preskup sa višeaspekata za grad i državu dugoročno, te prepoznaje da se hitnomora poduzeti što više mjera da se ovaj negativni trend zaustavi.

“U ovom trenutku, GO SBiH Visoko nema dovoljno kapacitetada se uhvati u koštac sa svim ovim problemima, ali ono što mi zasad možemo da uradimo jeste organizacija edukativnihsadržaja iz aktuelnih oblasti: programiranje i engleski jezik,” rekao je Eldin Ganić, Predsjednik GO SBiH Visoko.

Visoko je oduvijek bilo nepresušni rasadnik talenata iz raznihsegmenata društva, sporta, umjetnosti, kulture, itd. Dobro znamoda ova moderna vremena stavljaju nove izazove pred nas i našudjecu, ali mi sebi ne smijemo dozvoliti luksuz da čekamo da se neko drugi pobrine za nas, moramo uzeti stvar u svoje rukeovo je naš grad, naša zemlja!”

Nakon veoma uspješnog kursa programiranja, koji je nedavnouspješno okončan, naš tim trenutno radi na organizaciji novihedukativnih sadržaja, o čemu će čitaoci vašeg portala bitiblagovremeno informisani, stoji u zvaničnom saopćenju GO SBiH Visoko.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE