SBB BiH uslovio je usvajanje “korona-zakona”?

Savez za bolju budućnost uslovio je usvajanje “korona-zakona” uvođenjem moratorija na kredite za sve pravne i fizičke osobe u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH.

Također, SBB traži da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na jedan posto.

Ovi prijedlozi došli su pred očekivano zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom kojeg bi se trebao usvojiti zakon o pomoći privredi u borbi protiv posljedica epidemije.

Treba reći da je Vladin prijedlog pun mana, i da su se brojni građani i privrednici s pravom pobunili protiv njega. U prvom redu, opravdana je zamjerka zašto vlada nije brže reagovala i izdvojila više novca za pomoć svim građanima i firmama pogođenim krizom.

Federacija je, podsjetimo, odlučila garantovati samo isplatu minimalnih doprinosa i odgodu određenih poreza, ali ne i minimalnih plata, što je prebačeno na niže nivoe.

Negativna spirala

No, SBB-ov prijedlog bi samo pogoršao stanje i, kada bi bio prihvaćen, proizveo trajno negativne posljedice po bh. ekonomiju.

Tako dug moratorij i ograničenje kamata na 1 posto doveli bi do toga da banke nemaju nikakav interes da pružaju nove kredite, pa bi građanima i kompanijama bilo nemoguće doći do svježeg novca, čime bi ekonomska aktivnost zamrla a domaća potrošnja doživjela bi krah.

Ovo je najgori mogući scenarij za bh. ekonomiju, u vrijeme kada će nam trebati snažno finansiranje privrede i građana kako bismo se oporavili od recesije koju će izazvati pandemija.

BiH će u narednom periodu morati činiti upravo suprotno: podsticati domaću potrošnju i privrednu aktivnost, a to se može učiniti samo uz stabilan i snažan bankarski sektor koji će osigurati dovoljno novca.

 Reakcija MMF-a

Zbog toga je promptno reagovao i Međunarodni monetarni fond, koji je upozorio na pogubnost potencijalnog prihvatanja ovakvih mjera.

Fond je jasno naveo da je protiv apsolutnog moratorija koji se primjenjuje na sve dužnike bez obzira na njihovu finansijsku situaciju. Pravna i fizička lica koja su sposobna da plaćaju svoje dugove treba da nastave sa plaćanjem.

Ovo će osigurati da banke budu u mogućnosti da pružaju nove kredite privredi, kazali su iz MMF-a, te dodali da se snažno protive svim prijedlozima kojima se diktira bankama visina kamatnih stopa.

Neće biti prihvaćen

Iz SBB-a su vjerovatno svjesni da ovaj prijedlog neće i ne može biti prihvaćen. Čak se i u tekstu koji je objavljen na internet stranici SBB-a navodi sljedeće.

“Za očekivati je da Vlada FBiH ne prihvati ovakav amandman budući da je, kada je u pitanju moratorij na kredite, ranije zauziman drugačiji stav, a to je tromjesečni moratorij na koji pravo imaju samo oni koji su ugroženi u aktuelnoj kriznoj situaciji.”

Dalje se u tom tekstu dodaje da bi, ako se uzme u obzir omjer snaga u Predstavničkom domu, pod uslovom da svi zastupnici iz klubova SDA, HDZ-a i DF-a budu prisutni na online sjednici i glasaju, korona-zakon minimalnom većinom mogao proći. Dakle, zakon bi mogao proći i bez ruku SBB-a, koji je dio vladajuće koalicije.

No, sve stranke u ovom trenutku svakako bi se trebale suzdržati od populizma, i raditi zajedno na najboljim mogućim rješenjima za domaću privredu i građane.

Goran Mrkić

biznisinfo