Kupili ste malo veću količinu mljevenog mesa i ne možete sve iskoristiti za jednu pripremu ili ste u zadnji tren odlučili da ipak nećete kuhati nešto s njim i meso je ostalo još jedan dan u frižideru?
Kako tvrdi Food Network, sirovo mljeveno meso u frižideru može stajati najviše dva dana, a nakon toga ga treba skuhati ili zamrznuti. Najbolje bi bilo da ga držite na najnižoj polici gdje je najhladnije i gdje sokovi ne mogu kontaminirati ostale namirnice.
Ako ste ga već pripremili, gotovo jelo s mljevenim mesom može stajati tri do četiri dana u frižideru, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a.
Bakterije se, iako sporije, razvijaju i u u njemu. Zato je zamrzivač najbolja opcija – ondje može stajati tri do četiri mjeseca ako je sirovo, dok je rok gotovog dva do tri mjeseca.
U originalnom pakovanju možete ga držati do dvije sedmice, a nakon toga bi bilo dobro da to pakovanje omotate plastičnom folijom kako ne bi ulazio zrak.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.