Saznajemo / Ovo su potencijalni nosioci listi za Skupštinu ZDK na narednim izborima

U našem Zeničko-dobojskom kantonu registrovanih birača je cca.340.000, od tog broja otprilike njih nešto malo preko 50% izađe na izbore i glasa za 35 zastupnika u Skupštini ZDK. Glasa se u 12 općina/gradova od Doboj-juga do Olova preko Tešnja, Usore, Zavidovića, Maglaja, Žepča, Zenice, Kaknja, Visokog, Breze i Vareša. Birači za ovaj nivo vlasti imaju i najveći izbor i biraju između cca.550 kandidata.

Novinari Visoko.co.ba analizirajući buduće liste i iz svojih izvora bliskih političkim subjektima bavili su se ciljano samo onim koji bi mogli biti potencijalni nosioci listi i to iz stranaka koje su na prethodnim izborima prije četiri godine prešle izborni prag i time pokazale svoju političku ozbiljnost kod građana ZDK.

SDA je prije četiri godine dobila najviše glasova, a samim tim i najviše mandata. Iako još uvijek nisu usaglasili ko će biti nosilac, a u nadi da to neće rješavati kao njihove kolege iz Tuzlanskog kantona i uzimajući u obzir da su već Zenica i Kakanj dobili nosioce za Federalni parlament, a Tešanj i Kakanj isto to očekuju za Državni parlament onda je sasvim realno očekivati da bi Visoko ili Tešanj na račun prošlih rezultata i sa Općih i sa Lokalnih izbora mogli očekivati nosioca liste za Skupštinu ZDK, pa bi tako to mogli biti aktuelni ministar u Vladi ZDK iz Tešnja Himzo Smajić, a po nekim računicama i kalkulacijama kakve već imaju SDP, BHI KF i NES prema kojim načelnici, odnosno gradonačelnici idu za nosioce listi kako bi “povukli” glasove, pa onda nakon izbora povukli i svoje mandate, u toj političkoj igri nadmudrivanja moguće je očekivati i visočkog gradonačelnika Mirzu Ganića koji redovno na izborima bilo da su Opći ili Lokalni osvaja mandate.

SDP je prvi otkrio karte i na poziciji nosioca liste planira kandidirati Mirsada Mahmutagića, aktuelnog predsjednika KO SDP ZDK i načelnika općine Maglaj. I to će tako biti ukoliko mnoštvo nezadovoljnih članova prevashodno organizacija iz Visokog, Zenice i Doboj-juga ne “isposluju” nešto drugačije kod predsjednika partije Nermina Nikšića.

Naš izvor blizak SBB-u tvrdi kako bi nosilac liste ove stranke trebao biti aktuelni ministar zdravstva u Vladi ZDK i predsjednik KO SBB ZDK dr. Adnan Jupić koji je iz Zavidovića.

Nekadašnja A-SDA, a današnji NES navodno na poziciju nosioca liste ima namjeru po uzoru na SDP, BHI KF i SDA kandidirati još jednog načelnika. U njihovom slučaju to je Dr. sci. pravnih nauka Hašim Mujanović, također iz Zavidovića koji je u dva navrata pobijedio na Lokalnim izborima za načelnika Zavidovića, a ima i iskustvo zastupnika u Skupštini ZDK u periodu od 2014-2016.godine.

Fuad Kasumović prije četiri godine na izborima je nastupio kao član Nezavisnog bloka (NB) i bio je nosilac liste za Državni parlament gdje je i osvojio mandat koji je odmah nakon izbora ustupio drugoplasiranom kandidatu sa liste. Ovoga puta sasvim je izvjesno da će po istom scenariju biti nosilac sada liste svoje novoformirane stranke BHI KF i još je izvjesnije da će uraditi isto kao i prije četiri godine kada je u pitanju izbor između mandata u Skupštini i pozicija na mjestu gradonačelnika Zenice.

Stranka za BiH (SBiH) prije četiri godine uspjela je ostvariti jedan mandat, a svoje najjače djelovanje posljednjih godina ima u Kaknju i u Tešnju pa je za očekivati da na poziciji nosioca liste vidimo ili Rešada Merdića iz Kaknja, ili Hasana Handžića iz Tešnja.

Kada je u pitanju HDZ i njihova koalicija sa ostalim strankama u ZDK sa hrvatskim predznakom sasvim je izvjesno da bi šef KO HDZ ZDK Iva Tadić kao i prije četiri godine trebao da bude nosilac liste.

Do zaključivanja ovog teksta nismo pouzdano uspjeli doći do podataka ko bi to u ime DF-a i NS mogli biti nosioci listi, pa se nismo usudili baš toliko biti proizvoljni osobito ako se zna da je bilo neki “preletačkih” akrobacija u druge stranke gdje se imena miješaju sa listama upravo tih drugih stranaka kao u slučaju Sedmedina Amidžića iz Kaknja za kojeg smo već pisali kako bi trebao biti nosilac liste za Federalni parlament u izbornoj jedinici 6 kao član NES-a, a prije četiri godine je osvojio mandat u Skupštini ZDK kao član DF-a, dok je slična situacija i sa Našom strankom i Sanjom Renić koja je gotovo za 1000 glasova bila bolja od drugoplasiranog Visočanina Mirze Ferhata, a danas u Visokom ne postoji Naša stranka dok je Sanja Renić promijenila dres pa je očekivati da nosilac liste bude neko iz Tešnja gdje su trenutno najorganizovaniji. Ako se rukovodimo matricom od prije četiri godine Edin Arnaut bi mogao biti nosilac liste DF-a kao kandidat koji je i 2018.godine bio nosilac liste i imao najviše glasova kao član DF-a.

Dakle, u ovoj analizi bavili smo se samo političkim subjektima koji su prije četiri godine prešli izborni prag i trenutno participiraju u Skupštini ZDK.

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.