Saznajemo / Izet Smajević napustio Nezavisnu listu i prešao u Platformu za progres

Mirsad Hadžikadić na proteklim Općim izborima 2018.godine za bošnjačkog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine u Visokom je osvojio 1.455 glasova ili 8,03% od ukupnog broja glasova. Ove cifre su ga smjestile na peto mjesto od ukupno 11 kandidata.

Osnivač Platforme za progres koja nije učestvovala na Lokalnim izborima dvije godine ranije nije ni slutio da je i to moguće da uopšte ne učestvuješ na izborima, a da imaš dva “svoja” vijećnika.

Kako saznaje Visoko.co.ba iz zvaničnih dokumenata o članstvu i potpisanim pristupnicama Platformi za progres, Izet Smajević, nosilac Nezavisne liste iz 2016.godine, koju je predvodila sadašnja gradonačelnica Amra Babić novi je član ove nove, i u Visokom najmlađe, nedavno oformljene stranke. Navodno je istoj stranci pristupio na isti način i bivši SDP-ovac Adnan Tajić, koji se interesno priklonio Nezavisnoj listi.

Nekada visokopozicionirani član Stranke za BiH, vijećnik i neostvareni zastupnik u Federalnom parlamentu Izet Smajević nesumnjivo je u protekle tri godine mnogo puta morao pogaziti neke svoje principe zarad stranačke poslušnosti i discipline, gutao je i gorke knedle zbog toga što je morao slušati naredbe onih sa puno skromnijom pameću od one dokle njegov naučni habitus seže, ali je sasvim izvjesno da ovaj preletački potez nije produkt svađe i neslaganja sa svojom “šeficom” koja ga je politički oživjela nakon propasti SBiH u Visokom.

Naime, koliko god je u ovom trenutku izvjesna još jedna izborna pobjeda aktuelne gradonačelnice na narednim izborima, obrnuto proporcionalno je izvjesno da njena “Nezavisna lista” neće imati ni pola mandata u Vijeću kao što je osvojeno 2016.godine. Politički mudra kakva jest i svjesna ovih pokazatelja započela je akciju “prestrojavanja” u kojoj će uz Nezavisnu listu u svoja jedra okrenuti da pušu “male” i nove stranke koje su jeftine i koje se mogu “kupiti” i “potkusurat” nekom direktorskom pozicijom u javnom sektoru, mjestima u Upravnim i Nadzornim odborima te drugim oblicima “sitne pažnje” i trgovinom političkim uticajem.

Izbori su matematika i igra brojki. 1.455 glasova Mirsada Hadžikadića sa Općih izbora uz glasove koje će donijeti 30 kandidata sa liste Platforme za progres garant su nekoliko mandata u Vijeću, tu je i Nezavisni Blok (NB) Senada Šepića koji je dobro orgnizovan i poslušan saveznik, zatim Narod i Pravda koji će na ime Elmedina Konakovića sigurno ostvariti zapaženiji rezultat. Svakako da je tu i BPS koji tek treba da odradi izborni posao za ustupke koje je gradonačelnica učinila prema predstavnicima ove stranke za koje možda i sam Sefer Halilović ne zna, ali će mu se sve samo kazati nakon prebrojavanja glasova jedne oktobarske noći iduće godine. Stranka penzionera ima direktni porodični interes da podrži novi plan za osvajanje većine u Vijeću….

Istina malo teže će ići sa ASDA, DF, SBB, SDP i NS  obzirom na koalicije u ZDK i na nivou države jer već sada je izvjesno da su ASDA, SBB i DF u koaliciji sa SDA, dok se nikad ne zna ko će biti novi izdajnici u SDP-u i kako će se ponašati Naša stranka.

Stoga po ko zna koji put kad pomislimo da su nam sve jeftine političke folove u Visokom prodali, oni nas iznova iznenade. Tako da i ovi najnoviji dobrovoljni “preletači” su jedna nova metoda političke borbe za vlast i zato im ništa ne vjerujte jer su spremni na sve i misle samo na sebe iz koje god da su stranke.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.