NaslovnicaZDKPolitikaVinka Aletovi...

Vinka Aletović (SDP) iz Kaknja ustupila mandat u Skupštini ZDK Mladenu Simiću, pozadina su kalkulacije oko Doma naroda PFBiH

Nakon što je jučer zvanično načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić odrekao se mandata u Skupštini ZDK te svoje mjesto ustupio narednom sa liste Jasminku Kapiću, istu stvar je napravila i Vinka Aletović iz Kaknja koja je osvojila mandat kao peta na listi sa osvojenih 1.212 glasova. Naredni sa liste SDP-a koji je dobio mandat u Skupštini ZDK je Mladen Simić, donedavni predsjednik GO SDP-a Zenica koji je podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Gradske organizacije SDP-a u Zenici.

U svojoj izjavi nakon te odluke je rekao.

“Nezadovoljan izbornim rezultatom GOSDPBiH Zeanica, odnosno neispunjenjem zacrtanih izbornih ciljeva planiranim za Opće izbore 2022. godine, iz moralnih razloga, kao najodgovornija osoba, podnosim GO neopozivu ostavku na mjesto predsjednika GO SDP Zenica”.

Međutim, ko ozbiljnije prati politička dešavanja i zanima se time iz svega što se dešava posljednjih dana u ZDK može jasno vidjeti šta se dešava i o čemu se radi ne samo u SDP-u nego i u svim ostalim strankama. Svjesni gdje je koncentrisana stvarna politička moć sva igra, pritisci, prijetnje, ucjene i kalkulacije se igraju oko Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema popisu iz 2013. godine, u Zeničko-dobojskom kantonu živi 364 hiljade stanovnika. Bošnjaka je skoro 300 hiljada, Hrvata je 43 hiljade, a Srba 5500. Visoki predstavnik Christian Schmidt propisao je da ZDK delegira četiri Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Znači, 75000 Bošnjaka ima pravo na jednog delegata, a 23 hiljada Hrvata daje jednog delegata. Dvije i po hiljade Srba daje jednog delegata.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.