Saznajemo / HDZ od “Osmorke” traži ulazak u vlast u ZDK

Nakon što je šest stranaka početkom sedmice objavilo da imaju 18 potpisa za formiranje većine u kojoj nema mjesta za SDA i HDZ BiH, a dan kasnije “Trojka” u ime “Osmorke” pregovarala s HDZ-om u Mostaru, stvari oko slaganja kockica vlasti u ZDK mogle bi se okrenuti u sasvim drugom smjeru. Ovakve tvrdnje utemeljene su u mostarskim pregovorima gdje je pregovarački tim HDZ-a od potencijalnih partnera izričito zatražio ulazak u vlast i u ZDK. Prema tvrdnjama našeg izvora, predstavnici “Trojke”, SDP, NIP i NS, trebali bi se o tom zahtjevu izjasniti do kraja ove sedmice. Ovo je samo još jedan u nizu izazova pred kojim je suočena “Šestorka” u ZDK jer je povjerenik DF-a na press konferenciji početkom sedmice kazao da DF ne želi u vlast s HDZ-om, kao i to da je svako moguće proširivanje “Šestorke” moguće jedino konsenzusom. Ima li “Šestorka” konsenzus po pitanju HDZ-a u ZDK, bit će sigurno poznato do kraja sedmice. Međutim, ovo nije jedini izazov za “Šestorku” u ZDK.

Kako smo i na neki način najavili, načelnik Maglaja, Mirsad Mahmutagić, objavio je odustajanje od mandata u Skupštini ZDK i ostanak na čelu Općine Maglaj. Naveo je Mahmutagić pritiske, kako kaže” nekih centara moći, ali naravno nije bio precizniji da kaže koji su to centri moći, šta i zbog čega im je bilo bitno da ostane u Skupštini ZDK. Shodno jučer navedenom u našem tekstu “DO VLASTI DVA PUTIĆA” definitivno je na Mahmutagićevu odluku utjecala i činjenica da mu partneri iz “Šestorke” ne mogu garantovati mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH jer očito je ima prečih?

A ko je taj preči iz “Šestorke”?

U protekla tri dana traju pregovori oko podjele ministarstava koja su već na prvom sastanku bila podijeljena prema željama, ali se u međuvremenu stvari drastično mijenjaju. Ono što je trenutno izvjesno, tvrdi naš izvor, jeste to da NES ne može računati na Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali ni mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je za to mjesto prema nekim parcijalnim dogovorima unutar novoformirane koalicije opredijeljeno NIP-u, vjerovatno kao zamjena za Ministarstvo zdravstva kojim želi da upravlja BHI-Kasumović Fuad.

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.