NaslovnicaBiHRegijaSaznajemo: Er...

Saznajemo: Erdogan neće posjetiti Visoko

Kako saznaje Visoko.co.ba za vrijeme jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan neće posjetiti i Visoko kako se to posljednjih dana nagađa u čaršijskim i stranačkim pričama. Nezvanično, u protokolu nema posjete Visokom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da predsjednik Turske “izađe” iz zvaničnog protokola, međutim znajući da se radi o jednodnevnoj posjeti i ozbiljnosti protokola jednog od najznačajnijih lidera današnjice teško je vjerovati da bi Kulturni centar u Prijekom bio nešto toliko važno zbog čega bi Erdogan potrošio ionako malo dragocjenog vremena predviđenog za značajne susrete u glavnom gradu BiH.

O posjeti Erdogana našoj zemlji za Agenciju Anadolija izjavu je dao i član predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegović

Izetbegović je odnose Bosne i Hercegovine i Turske, čiji će predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tokom maja posjetiti Sarajevo, ocijenio veoma dobrim.

– Odnosi su jako dobri, ali mislim da će ta posjeta biti, tako da kažem, kruna jako dobrih odnosa, koji se stalno nadopunjavaju kroz posljednju deceniju. Mi ćemo staviti akcenat na ekonomske odnose, jer politički su zaista izvanredni, imamo jako dobre kulturne, turističke i ostale relacije sa Turskom – rekao je Izetbegović.

U fokusu razgovora sa Erdoganom bit će investiranje jakih turskih privatnih firmi u Bosnu i Hercegovinu i konzumiranje roba iz Bosne i Hercegovine na turskom tržištu.

– Mi u ovom času imamo određene značajne kvote koje se mogu pojačavati na obostranu korist. Otvoriti dodatno tursko tržište za bosanske robe, investirati od strane Turaka u Bosnu i Hercegovinu, jer Bosna i Hercegovina, između ostalog, je situirana u srcu Evrope, ima jako povoljne zakone, neki kažu da je Bosna I Hercegovina tako dobro riješila stvari sa taksama da je u nekim segmentima poreski raj za investitore. Bosna i Hercegovina pola poljoprivrednog zemljišta koje je nezagađeno, čisto, ne koristi. Ima skoro 50 hiljada kilometara brzih i čistih rijeka gdje se itekako može razviti uzgoj ribe, možemo graditi energestke objekte, imamo ugalj, imamo drvo, imamo neispitane raznovrsne rude i minerale u Bosni i Hercegovini, imamo obrazovanu radnu snagu. Bosna i Hercegovina, zaista, tek ide ka svom razvoju i bilo bi dobro da upravo u ovom času turski biznismeni, kada je to još uvijek sve jako povoljno, investiraju u ovu zemlju – rekao je Izetbegović.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.