Savršeno za roštilj: Marinada za piletinu od meda i limuna

1076

Piletina marinirana na ovaj način savršena je za roštilj, no možeš je pripremiti i na gril tavici, upotpuniti krompirom, pečenim gljivama i povrćem i tako kod kuće napraviti pravu “roštilj atmosferu”.  Ako još nisi isprobala ovu marinadu, možda će ti zvučati pomalo čudno, no vjeruj nam – oduševit će i tebe i tvoje goste i biti najtraženija stvar na tvom današnjem meniju!

Ovu marinadu osmislila je Rachel Ray, a mi je naprosto obožavamo!

Krećemo!

Šta ti je potrebno?

MARINADA:

3 velike kašike svježe iscijeđenog soka od limuna

3 velike kašike meda

3 češnja češnjaka – fino nasjeckanog

1 čajna kašika origana

1 čajna kašika kumina

120 ml maslinovog ulja

Sol i biber – po želji

MESO:

Ova količina marinade idealna je za 60 grama piletine. Možeš koristiti batke ili prsa – što već preferiraš.

Postupak:

Kako bi izbjegli kompliciranje i nepotrebno pranje hrpe posuđa, marinadu ćemo napraviti u plastićnoj vrećici. Ubaci sve potrebne sastojke za marinadu i dobro promiješaj, a zatim dodaj meso i potrudi se da se sve dobro pomiješa (pažljivo, ne želiš da vrećica pukne).

Zatvorenu vrećicu s mesom u marinadi ostavi u hladnjaku na najmanje sat vremena (idealno 2-3 sata), a zatim kreni s pečenjem.

Dobar tek!

Komentari

komentara