NaslovnicaPreporukaSavjeti iz Be...

Savjeti iz Beča: Smislena kupovina za vrijeme koronavirusa

Naročito na početku ograničenja izlaska kupci širom Austrije su pokupovali više nego što je potrebno. Sada je važno očuvati hranu kako ne bi došlo do kvarenja.

Bečlije bacaju u prosjeku 40 kilograma hrane godišnje iz svojih domaćinstava, a širom Austrije 157.000 tona otvorene ili još uvijek zapakovane hrane završi u smeću. Odstranjena hrana bi bila jestiva da se na vrijeme konzumirala. Vrijednost bačene hrane u prosjeku iznosi 300 do 400 eura po domaćinstvu.

Kako bi se to spriječilo, postoji mnoštvo načina da se hrana sačuva. Mnogi proizvodi se mogu zamrznuti, kao što je hljeb/kruh. Banane i kupine se također duže održavaju u frižiderima nego vani. Od zaleđenog voća je moguće napraviti zdrave smoothies.

Odjel za zaštitu okoliša grada Beča je objavio i vodič šta i kako kupovati. Tu se navodi da je neophodno tačno isplanirati svaki obrok i paziti da se sve namirnice iskoriste u pravo vrijeme.

Isto tako je važno paziti na odlaganje namirnica, povrće pripada u pregradu za povrće i ne bi se trebalo odložiti bilo gdje, jer se razine hladnoće u frižideru razlikuju. Sir i mesne proizvode je zbog mirisa neophodno hermetički zapakovati, a jabuke odvojiti od drugog voća, jer jabuke pospješuju truljenje.

Namirnice kao što su makaroni, riža, luk i koštano voće mogu duže trajati. Savjetuje se i priprema sosova i namaza od povrća te provjera svakog proizvoda prije bacanja. Datum isteka roka često ne znači da namirnica odmah postaje neupotrebljiva. Roditeljima se savjetuje da djecu aktivno uključe u proces kuhanja.

 

 

 

Visoko.co.ba/6yka.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.