Naročito na početku ograničenja izlaska kupci širom Austrije su pokupovali više nego što je potrebno. Sada je važno očuvati hranu kako ne bi došlo do kvarenja.
Bečlije bacaju u prosjeku 40 kilograma hrane godišnje iz svojih domaćinstava, a širom Austrije 157.000 tona otvorene ili još uvijek zapakovane hrane završi u smeću. Odstranjena hrana bi bila jestiva da se na vrijeme konzumirala. Vrijednost bačene hrane u prosjeku iznosi 300 do 400 eura po domaćinstvu.
Kako bi se to spriječilo, postoji mnoštvo načina da se hrana sačuva. Mnogi proizvodi se mogu zamrznuti, kao što je hljeb/kruh. Banane i kupine se također duže održavaju u frižiderima nego vani. Od zaleđenog voća je moguće napraviti zdrave smoothies.
Odjel za zaštitu okoliša grada Beča je objavio i vodič šta i kako kupovati. Tu se navodi da je neophodno tačno isplanirati svaki obrok i paziti da se sve namirnice iskoriste u pravo vrijeme.
Isto tako je važno paziti na odlaganje namirnica, povrće pripada u pregradu za povrće i ne bi se trebalo odložiti bilo gdje, jer se razine hladnoće u frižideru razlikuju. Sir i mesne proizvode je zbog mirisa neophodno hermetički zapakovati, a jabuke odvojiti od drugog voća, jer jabuke pospješuju truljenje.
Namirnice kao što su makaroni, riža, luk i koštano voće mogu duže trajati. Savjetuje se i priprema sosova i namaza od povrća te provjera svakog proizvoda prije bacanja. Datum isteka roka često ne znači da namirnica odmah postaje neupotrebljiva. Roditeljima se savjetuje da djecu aktivno uključe u proces kuhanja.
Visoko.co.ba/6yka.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.