NaslovnicaLokalne TemeSavjet stanar...

Savjet stanara “Musala”: Općina Visoko putem naplate parkinga vrši diskriminaciju građana

Nakon prethodne odluke općinske administracije da se uvede parking zona II “Aleja”, kojom su ukinuta prava drugim stanarima ispred čijih zgrada se nalaze općinski parking prostori koji se naplaćuju, na adresu naše redakcije stigao je dopis Savjeta stanara iz ulice Musala. U nastavku vam donosimo kompletan dopis koji je stigao u našu redakciju:

“Poštovani,

povod za naše obraćanje je nedavna odluka o uvođenju parking zone II „Aleja“, kojom je omogućeno stanarima Aleje da besplatno parkiraju svoja vozila na parkingu. Ovo bi bila najnormalnija odluka, koju bi pozdravio svaki građanin, da stotinjak metara dalje ne postoji parking zona II „Musala“, u kojoj se parking naplaćuje stanarima.

Stanari ulice Musala su se obraćali nadležnim da im se ne uskraćuje pravo besplatnog parkiranja pred njihovom zgradom.

Međutim, odbijeni su, uz obrazloženje da u blizini zgrade postoje parkinzi koji se naplaćuju, samo nisu obrazložili čime misle da stanari to plate, kada većina stanovnika živi na rubu egzistencije.

Zbog toga je većina stanara prisiljena da parkira pred tuđim dvorištima, trotoarima i na taj način stvara još veći nered u mirujućem saobraćaju, dok parkinzi zjape prazni.

Da li su ovakvim odlukama stanari „Aleje“ i „Musale“ u istom položaju ili se radi o diskriminaciji građana?

Da li je uopšte trebalo donijeti odluku o naplati parkiga pored stambenih zgrada, kada se zna da i stanari tih zgrada moraju negdje parkirati svoja vozila?

Zašto se dodatno opterećuju budžeti građana ovakvim odlukama i takvim odlukama obespravljuju ljudi od strane onih kojima je data nadležnost?

Samo se pitamo jesu li i ulice gdje stanuju naša uvažena načelnica i članovi OV definisane kao parkinzi. Ako nisu, predlažemo da budu, pa da vide šta su svojim odlukama učinili građanima.

U ovom gradu zaista ima važnijih problema od parkinga, kao što su nasilje, pucnjave, psi lutalice, naoružani turisti koji slobodno šeću gradom, dok stanovnici ne smiju pustiti djecu da se igraju ili samostalno idu u školu. Naravno i parking treba riješiti, ali ne na ovaj način nego izgradnjom parkinga.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.