NaslovnicaBiHSavez samosta...

Savez samostalnih sindikata BiH nije dobio prijedlog teksta Opšteg kolektivnog ugovora

Udruženje poslodavaca FBiH, iako su najavili, danas nisu dostavili prijedlog teksta Opšteg kolektivnog ugovora Savezu samostalnih sindikata BiH. Saznajemo, da sadržaj prijedloga ovog ugovora još nije preciziran te da su u toku određene korekcije.

Pregovarački  timovi obje strane su  formirani, a donošenje Opšteg kolektivnog ugovora mora biti završeno do sredine decembra.

No, već je sada izvjesno da proces usaglašavanja neće ići nimalo lako.

Sve je manje vremena za usaglašavanje novog kolektivnog ugovora, a pregovori sindikata i poslodavaca još su na čekanju.

“Mi smo za pregovore otvoreni i ono što također Opšteg  kolektivnog ugovora nema bez SSS BiH i ako su nas izbacili iz pregovora o Zakonu o radu govorim o Vladi FBiH  to ne mogu učiniti u priči o kolektivnim ugovorima”, rekao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH.

Iako su poslodavci najavili da će prijedlog teksta općeg kolektivnog ugovora još danas uputiti  prema Sindikatu, to se nije desilo. U Udruženju poslodavaca Federacije BiH danas tišina. Postoje tek neki od ranije poznati stavovi.

Međutim, nepovjerenje vlada unutar Sindikata. Umjesto da se bore za radnike, oni  ne vjeruju jedni drugima,  a trpe  radnici  kojima niko konkretno ne može da pojasni šta donosi novi zakon i kolektivni ugovor.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.