Savez izviđača u BiH učesnik na Forumu Mlađih Brđana u Ohridu

Savez izviđača u BiH učesnik na Forumu Mlađih Brđana u Ohridu

U Ohridu (Makedonija) su od 30. novembra do 02. decembra održani četvrti susreti mlađih brđana i brđanki regiona na kome je učestvovalo i 10 predstavnika Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini.

Više od 50 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore bili su učesnici/učesnice ovog izuzetno velikog događaja.

Tema ovogodišnjeg foruma bili su ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals / SDGs).

Na Samitu o održivom razvoju, koji se održao 25. septembra 2015. godine, države članice Ujedinjenih nacija usvojile su program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja sa ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. WOSM (Svjetski skautki pokret) je prije mjesec dana zvanično sa svim svojim članicama podržao cijeli program održivog razvoja a ujedno i pozvao izviđače i planinke širom svijeta da svojim aktivnostima pomognu globalne ciljeve, što je upravo bio razlog da se razgovara na ovu temu i postignu konkretni dogovori o zajedničkoj saradnji.

Savez Izviđača Federacije BiH