BiHSattler: Okosnica demokratije je sloboda medija

Sattler: Okosnica demokratije je sloboda medija

„Sigurnost novinara: Izazovi krivično-pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba u tužilaštvima i policijskim agencijama“, tema je konferencije koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Misije OSCE-a u BiH.

Tom prilikom su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH prezentirali internet stranice, www.pravosudje.ba, sa kontakt detaljima imenovanih kontakt osoba za sigurnost novinara u tužilaštvima i policijskim agencijama u BiH.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler je zahvalio VSTV-u BiH, tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona širom BiH, koje su uspostavile kontakt tačke za sigurnost novinara.

– Njihovi napori su od ključnog značaja za podršku pravdi i osiguranju odgovornosti onih koji prijete ili čine loše novinarima. Pozivam medijske kuće i novinare da iskoriste mrežu kontakt tačaka. Uloga medija je da nas obavještavaju, i to je od ključnog značaja i velike vrijednosti. Mi smo zahvalni za posao koji oni rade – kazao je Aggeler.

Najavio je da će Misija OSCE-a BiH nastaviti da radi na stvaranju sigurnijeg i boljeg okruženja za novinare koji će moći da izvještavaju slobodno i bez straha.

– Imperativ je da štitimo novinare, da podržavamo njihova prava i da im omogućimo da rade svoju vitalnu ulogu – poručio je Aggeler.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler vrlo jasno je poručio da je „okosnica demokratije sloboda štampe i medija, i to su stvari oko kojih nema pregovora“.

– Međutim, svjedoci smo da je proteklih godina bilo pokušaja da se smanji, odnosno da se suzi prostor za djelovanje i rad medija i ta praksa treba prestati. Posebno sada, u svjetlu pozitivne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH što je pozitivan signal kojeg sada trebamo nadograđivati – naveo je Sattler.

Pored ostalog, dodao je, to podrazumijeva i intenziviranje aktivnosti ne samo u borbi protiv korupcije, već i slobodu izražavanja, slobodu medija.

– Imajući u vidu važnost koju Evropska unija pridaje tim temama, sa svoje strane osiguravamo i značajna ulaganja. Jedan od primjera takvih ulaganja je u okviru mreže koju smo ujedinjenim naporima sa OSCE-om i VSTV BiH, uspostavili s ciljem unapređenja sigurnosti novinara. Način za ostvarivanje tog cilja je, pored ostalog i kroz uspostavljene kontakt tačke pri različitim institucijama, tužilaštva, ministarstva sigurnosti – naglasio je Sattler.

Ovo je tek prvi korak, dodao je, a u planu su i radionice sa novinarima, ali i kontakt tačkama u cilju efikasnijeg rada i unapređenja u toj oblasti.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, po riječima Adise Filipović iz Odjela IKT VSTV BiH, zaista je dalo veliki značaj sigurnosti novinara, i to odlukom da prezentiraju informacije kroz glavni meni na web portalu pravosuđa, kao i svim ostalim tužilaštvima u BiH.

– Do informacije se može doći na jednostavan način, na web siteu: www.pravosudje.ba, Sigurnost novinara, a nakon toga je podijeljeno po regijama – kazala je Filipović.

Najavila je da bi u buduće mogli razviti mehanizam i za online prijavljivanje, što bi bilo transparentnije, da sistem automatski, prilikom dodjeljivanja kontakt tački korisnicima daje povratnu informaciju šta je sa predmetom. Kroz svaku promjenu statusa korisnik na svoj email dobiva informacije šta se dešava sa nekim predmetom.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE