NaslovnicaZDKŠatorović: Ob...

Šatorović: Obilaskom ArcelorMittala i Željezare pokazujemo u kom smjeru idemo

Prvi radni dan po zvaničnom preuzimanju dužnosti predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), Selvedin Šatorović je, s nekoliko predsjednika granskih sindikata, proveo u posjeti sindikalnim organizacijama kompanija „ArcelorMittal“ Zenica i „Željezara“ Zenica u stečaju.

– Ovo je pokazatelj jednog novog pravca djelovanja SSSBiH. Željeli smo ovom posjetom kazati u kom smjeru idemo dalje – kazao je Šatorović. Najavio je da će konstantno biti na terenu i razgovarati sa radnicima te slušati njihove probleme kako bi zajednički tražili rješenja.

-Prije posjete Sindikatu kompanije „ArcelorMittal“ bili smo u posjeti Sindikatu „Željezare“ Zenica, čiji radnici još uvijek imaju problema sa neuvezanim stažom. A jedan od naših prioritetnih ciljeva je Zakon o uvezivanju radnog staža – istakao je Šatorović.

On je najavio da žele spremno dočekati novu vlast te kroz formu socijalnog dijaloga ili na neki drugi način doći do rješenja da bi zaustavili odlazak radno sposobnog stanovništva.

– Svakodnevno nam odlaze ljudi, čak i oni koji imaju dobre i solidno plaćene poslove, zato što nemaju sigurnost za radno mjesto i ne mogu planirati budućnost na ovom prostoru – kazao je Šatorović, koji se, ovom prilikom, pozitivno izjasnio o sistemu zaštite na radu u kompaniji „ArcelorMittal“. To, kako je istaknuo, treba na svakom mjestu pohvaliti, alia u kompaniji još uvijek ima puno problema. Nedostaje radne snage, potrebno je utvrditi benificirani radni staž, jer puno ljudi radi na veoma teškim poslovima.

– Požalili su nam se i zbog nedostatka kolektivnog osiguranja – kazao je Šatorović, koji je najavio da će ova pitanja postaviti na sastanku s Upravom kompanije i Sindikalne organizacije, koja je, kako je istakao, jedna od najuspješnijih u BiH. Predsjednik Sindikata „ArcelorMittala“ Zuhdija Kapetanović ističe da su počašćeni ovom posjetom, jer su prva stanica svog vodstva u obilasku članstva.

– Bez obzira na to što smo 22. oktobra potpisali pojedinačni Kolektivni ugovor, još uvijek ima problema i to sam rekao i predsjedniku. Nadam se da će oni , preko razgovora i socijalnog dijaloga koji budu vodili, pomoći da dođemo do naših prava – kazao je Kapetanović, te naglasio da su danas zajedno s gostima obišli pogone Visoka peć, Valjaonica, Čeličana i Koksara.

(FENA) D.V.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.