ZDKPremijer ZDK-a i ministri razgovarali sa čelnicima nadzornih odbora

Premijer ZDK-a i ministri razgovarali sa čelnicima nadzornih odbora

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, zajedno sa četiri resorna ministra, održao je sastanak sa predsjednicima upravnih i nadzornih odbora kantonalnih i javnih preduzeća i javnih ustanova na kojem se razgovaralo o aktivnostima na realizaciji Programa mjera štednje.

Od 13 ustanova i preduzeća, koja su u nadzoru ZDK-a, deset je pismeno odgovorilo da već imaju odluke koje se uklapaju u novi program mjera štednje, dok se za tri preduzeća očekuje da u narednih dva-tri  dana održe sastanke i donesu svoje odluke.

– Mi smo nastojali da se dogovorimo u vezi načina saradnje kako bismo imali efikasnije upravljanje, a da kroz program mjera štednje i transparentan rad vratimo vjeru u institucije sistema koja je poljuljana. Očekujem da smo dobili podršku od svih predsjednika upravnih odbora i da će se dogoditi da na ovaj način pošaljemo poruku
javnosti – istakao je Galijašević.

Sadašnje aktivnosti na realizaciji Programa mjera štednje su prva faza, a supostavit će se  kontrola utroška sredstava za oko 9.500 korisnika budžetskih sredstava, za koje se izdvajaju plaće.

Nakon što se uspostavi puna kontrola sa javnim ustanovama i preduzećama, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će poslati poruku općinskim vijećima u ZDK-u da u istom opredjeljenju, a prije donošenja zakona o plaćama, kontrolišu raspodjelu plaća u svim javnim preduzećima, ustanovama i agencijama, posebno onim za koje se izdvajaju sredstva iz kantonalnog budžeta, iako im Kanton nije osnivač.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE