SvijetEvropaSastanak ministara odbrane: Važno je da je NATO povećao prisustvo na Kosovu

Sastanak ministara odbrane: Važno je da je NATO povećao prisustvo na Kosovu

U Briselu je jutros počeo sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će se razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući rat Rusije i Ukrajine ali i situaciju na Kosovu.

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji se na ulazu u zgradu obratio novinarima zajedno sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji je također stigao na ministarski sastanak bez ranije najave.

“Vaše liderstvo, hrabrost ukrajinskih vojnih snaga i odlučnost ukrajinskog naroda nastavljaju da impresioniraju i inspirišu sve nas i mi ćemo biti uz vas kako bi pružili podršku Ukrajini jer je to važno za cijeli NATO. Ministri odbrane NATO-a će razgovarati danas i sutra. Razgovarat ćemo naravno i o Ukrajini. Sastat će se i Kontakt grupa za odbranu Ukrajine gdje ćemo mobilizirati podršku i koordinirati našu vojnu podršku za Ukrajinu. Održat će se i sastanak Vijeća NATO-Ukrajina koji je uspostavljen da bi dodatno ojačao naše odnose i pomogao Ukrajini da se kreće prema članstvu u NATO”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da će se sutra razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući i prisustvo NATO snaga na Kosovu.

“Sutra ćemo razgovarati o pitanjima odvraćanja i odbrane. Također ćemo razgovarati o misijama i operacijama NATO-a, uključujući naše prisustvo na Kosovu. Vidjeli smo tamo rastuće tenzije i važno je da je NATO povećao svoje prisustvo na Kosovu”, rekao je Stoltenberg.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Stoltenbergu na podršci.

“Bili ste prije dvije sedmice u Kijevu. Mislim da je to bio vrlo važan sastanak. Pričali smo o podršci Ukrajini i kako prebroditi predstojeću zimu. Ovo je za nas jedan od najvećih izazova. Pripremamo se i sada nam treba podrška ovih lidera i zato smo danas ovdje. Pričat ćemo o prioritetima i kako otjerati Rusiju sa našeg teritorija. Važno je da znate da niste sami. Jedinstvo je vrlo važno”, kazao je Zelenski te posebno naglasio značaj sistema protivvazdušne odbrane.

Stoltenberg je ponovio da su se sastali u Briselu kako bi mobilizirali još veću podršku Ukrajini.

“Radi se o sistemu protivvazdušne odbrane, artiljerije, municije. Pozdravljam saopštenja koja smo čuli prije nekoliko dana od Rumunije i Njemačke, a očekujemo i od ostalih saveznika NATO-a da objave veću podršku Ukrajini jer trebamo da pružimo podršku. Sistem protivvazdušne odbrane je kritičan da se zaštite gradovi, ekonomija i ključna infrastruktura Ukrajine”, rekao je Stoltenberg te dodao:

“Putin se priprema da iskoristi zimu kao oružje za rat, napadajaći energetski sistem i gasnu infrastrukturu. Moramo to spriječiti naprednim i povećanim sposobnostima.”

U srijedu će prvo biti održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a uvodnu riječ je imati američki ministar odbrane Lloyd Austin. Poslijepodne je planiran sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na sjednici ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske Pola Jonsona. Na kraju dana će biti upriličena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

U četvrtak će sastanak početi kratkim obraćanjima generalnog sekretara NATO-a i američkog ministra odbrane. Potom će biti održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske. Na kraju dana je planirana konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE