SvijetSastanak Blinkena i Abbasa u Ramallahu: Pozivi za smirivanje tenzija

Sastanak Blinkena i Abbasa u Ramallahu: Pozivi za smirivanje tenzija

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u utorak u grad Ramallah na Zapadnoj obali na sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Ovo je posljednja stanica u sklopu Blinkenove regionalne turneje koja je još uključivala Izrael i Egipat.

U brojnoj američkoj delegaciji nalaze se i Barbara Leaf, pomoćnica državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka, Hady Amr, specijalni predstavnik za palestinska pitanja i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Blinken je u ponedjeljak pozvao Izrael i palestinsku stranu da poduzmu korake za smirivanje tenzija umjesto da ih dodatno raspiruju.

Blinkenova posjeta dolazi usred porasta nasilja na palestinskom teritoriju nakon izraelske vojne operacije u gradu Jenin u kojoj je u četvrtak poginulo najmanje deset Palestinaca. Nakon operacije, u dvije pucnjave u Al-Qudsu/Jerusalemu poginulo je sedam Izraelaca.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE