NaslovnicaBiHŠarović: Dodi...

Šarović: Dodik nas vodi putem koji ne vodi nigdje

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i vladajuća koalicija potcijenili opasnosti u koje uvode RS u narednom periodu, koja se sada našla na jednoj vrsti raskrsnice.

On kaže da odluke donesene na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta služe za kupovanje vremena.

„Očigledno je da je period tih namjera koje je iznio Dodik produžen na šest mjeseci, do ljeta, i da je to vrijeme kad se ulazi u izbornu kampanju“, napomenuo je Šarović.

Poručio je kako je procjena SDS-a, ali i ostatka opozicije, da će taj koncept odvesti u duboku krizu da se dođe do izbora.

“Taj period je i da bi se uputila poruka glasačima, odnosno poruka je ‘sada su izbori, ja tražim podršku od vas, da pobijedi ova opcija koja će vam vratiti nadležnosti, ali je potrebno da mi date povjerenje’. Ja ga zovem perfidan plan u kome su predviđeni ovi koraci“, rekao je predsjednik SDS.

Komentarišući Dodiku izjavu da će, ako dođe do njemačkih sankcija, RS uzvratiti istom mjerom, Šarović je kazao da ovakve prijetnje djeluju smiješno.

“Mislim da smo mi kao RS postali slučaj, to je šteta i loše. Nikad se to nije izdobrilo prema nama, tako da mislim da ta prijetnja Americi, Njemačkoj… ne stoji. Mi smo mala siromašna zemlja s malim mogućnostima i resursima, ekonomija nam je slaba, živimo od pomoći Njemačke i kredita koje uzimamo od njih. Ne možemo sami da se izdržavamo, ne zarađujemo novca onoliko koliko nam treba, tako da mi to djeluje smiješno da se to prijeti“, rekao je Šarović.

Šarović je mišljenja da je Dodik trebao javnosti govoriti o prenosu nadležnosti, ali i posljedicama koje mogu usljediti.

“Radi građana i javnosti treba da kažemo da je upravo ova vlast, većinu nadležnosti prenijela – da li kroz glasanje u PSBiH, da li saglasnošću NSRS, da su prenesene i pod pritiskom strane velikih sila, a neke su prenijete i odlukama visokog predstavnika i opet potvrđene glasovima naših poslanika u parlamentu. To je Dodik trebao da kaže: da, prije 15 godina smo pogriješili, imali smo pritisak, sada hoćemo to da vratimo. Građani, suočićete se sa tim i tim i to će nas koštati toliko i toliko, želim da vam kažem istinu a vi ako hoćete slijedite me. Mislim da nas vodi putem koji ne vodi nigdje i gdje nema ništa i to je ono što smo željeli – da građanima otvorimo oči“, izjavio je Šarović.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.