NaslovnicaLokalne TemeVisočki heroj...

Visočki heroji u bijelom spasili život H.M koji je imao srčane probleme

Prava drama odvijala se u JU Dom zdravlja Visoko u petak oko 17 sati, ali je cijeli slučaj na kraju završio dobro.  Sedamdesetjednogodišnji Visočanin H.M. boravio je na svojoj vikendici do trenutka kada je osjetio zdravstvene poteškoće. Kako se malaksalost nije smanjivala, u pratnji prijatelja potražio je pomoć Hitne pomoći Doma zdravlja Visoko.

Prema izjavama očevidaca dežurna doktorica pregledala je pacijenta a zatim konstatovala da se radi o ozbiljnom poremećaju srčanog rada.

Kako je kazao naš sagovornik, čuli su kako doktorica u pratnji pacijenta govori da će ga zadržati na opservaciji dok ne ustabili njegove vitalne parametre te će odlučiti o pogodnom trenutku za transport prema bolnici.

Tišinu u čekaonici prekinuo je glas doktorice “Gospodine, gospodine… pacijent ne reaguje, nema pulsa i ne diše… započinjemo reanimaciju”.

“Ponovo tišina pa piskutav zvuk nekog aparata popraćen glasom doktorice, ‘pažnja, šok…’ Tišina! Sjedili smo kao skamenjeni moleći se za čovjeka kojeg nismo ni poznavali. Na svoje tegobe potpuno smo zaboravili. U život nas je ponovo vratio poznati glas doktorice ‘Polahko Mirsade, sada je sve u redu. Ne brinite, mi smo tu uz Vas’,” opisuje sagovornik.

Kada su to čuli, kaže da su odahnuli jer su znali da je živ.

Nakon nekog vremena doktorica se obratila sinu pacijenta koji je u međuvremenu došao.

“Mirsad je doživio srčani zastoj ali smo reanimacijom uspjeli ponovo pokrenuti njegovo srce. Trenutno je dobro, svjestan je i priča. Pripremamo ga za transport pa ćemo ga voziti za KUM. Ne brinite, ići ću i ja sa njim u slučaju da nešto krene po zlu”, kazala je doktorica.

Sagovornik tvrdi da su pacijenta provezli na kolicima, njegovo lice nisu vidjeli ali su jasno čuli njegov glas i ritmične otkucaje njegovog srca sa aparata koji je bio uz njega.

“Ne znamo pacijenta niti našu doktoricu ali im želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i živote. Doktorice, danas niste spasili samo njega, spasili ste sve nas u čekaonici.”

Nakon cijelog slučaja naknadno su saznali da je dežurni tim u Domu zdravlja Visoko bio u sastavu doktorica Drkić-Popara Mirela, specijalista urgentne medicine i rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Visoko, medicinska sestra-tehničar Evelina Hajrić i Ermin.

“Pacijentu želimo brz oporavak a našim herojima u bijelom puno sreće u daljnjem radu”, poručio je sagovornik.

Visoko.co.ba/Hayat

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.