Saradnja Fondacije i Zavičajnog muzeja …

SARADNJA FONDACIJE I ZAVIČAJNOG MUZEJA – UPOSLENICI MUZEJA PREUZELI PRONAĐENI METALNI PREDMET IZ NOVIH TUNELA NA RAVNAMA

Lokalitet Ravne, tačnije nove tunele koji se nalaze iznad parka „Ravne 2“, u petak 31. augusta 2018. su obišli predstavnici Zavičajnog muzeja Visokog, a osim upoznavanja s dinamikom radova, i pokazivanja novih ulaza u tunele koji su otkriveni na tom lokalitetu, bila je ovo prilika da dr. Semir Osmanagić predstavnicima Muzeja uruči i jedan metalni artifakt, koji je pronađen upravo u novootkrivenim tunelima.

– U skladu s Ugovorom koji imamo s Fondacijom, sve pronađene predmete prilikom arheoloških radova Fondacije preuzima Zavičajni muzej Visoko. Mi smo danas imali obilazak novih ulaza u tunele na Ravnama, te obilazak trenutnih radova i lokacija, a danas smo preuzeli i jedan metalni predmet pronađen upravo na lokacijama i tunelima koje smo obilazili. Taj predmet smo danas i preuzeli i odnijet ćemo ga u muzej zbog dalje obrade. Nakon toga ćemo imati i jasniju sliku o čemu se radi, a naravno fotografisali smo i samo mjesto pronalaska, radi same analize. – kazala nam je viši kustos Zavičajnog muzeja Visoko, Đenana Ganić.

Saradnja Fondacije i Muzeja bit će nastavljena i u budućnosti.

– Procedure su dobro poznate, o svim pronalascima treba obavijestiti Zavičajni muzej, kao što je bio slučaj i danas, da bi na lice mjesta izašli naši arheolozi, da naprave zabilješke, preuzme pronađene predmete, naprave izvještaje i obrade same predmete. – pojasnila nam je Ganić.

http://piramidasunca.ba