Saopštenje za javnost KO SBB BiH ZDK

Saopštenje za javnost

Povodom dešavanja na zadnjoj skupštini ZDK održanoj 02.06.2020.godine, SBB BiH ZDK je dužan izvjestiti o slijedećem:

Već duži vremenski period Skupština ZDK, tačnije, većina u Skupštini ZDK je dekapitirana da donosi bitne i krucijalne odluke koje se tiču poboljšanja života građana ZDK, stvaranja uslova za poboljšanje privrede, te socijalnih pitanja što je nedopustivo u doba najveće krize koja je zahvatila čitav svijet, državu BiH, ZDK u modernoj istoriji. Postojeća većina (SDA, HDZ, ASDA) svjesno
marginalizira ulogu Skupštine, svodeći je na izglasavanje marginalnih tačaka dnevnog reda, a sve u cilju prikrivanja činjenice da skupštinska većina ne postoji (obzirom na nedolazak određenih zastupnika) već duži vremenski period. SBB BiH ZDK kao odgovoran politički subjekt u više navrata je djelovao konstruktivno glasajući za bitne tačke dnevnog reda kao što su izglasavanje
budžeta, rebalans budžeta, a koji ne bi mogli biti izglasani bez glasova SBB BiH ZDK.

Neprofesionalni odnos skupštine kao i skupštinske većine je kulminirao na zadnjoj sjednici na kojoj je predsjedavajući poštivajući procedure na zahtjev klubova više stranaka proglašavao pauze od pola sata sa ciljem da skupi postojeću večinu što nije bilo moguće. Pravo na pauzu klubova SBB BiH i DF-a nije usvajano u istom trajanju kao i drugih stranaka iz razloga poznatih samo predsjedavajućem skupštine iz reda SDA.

Pošto je bilo očigledno da većina ne postoji, a poslije neizglasavanja izvještaja o izvršenju budžeta predsjedavajući je proglasio pauzu i prekinuo sjednicu sa obrazloženjem nepostojanja kvoruma.

Interensantno je da je u tom trenutku veća grupa zastupnika većine bila u holu ispred skupštinske sale sa očiglednom namjerom da skupštini ne prisustvuje.

Sve ovo nabrojano je prvenstveno neodgovorno, neprofesionalno i neetično.

Apelujemo na vladajuću većinu i rukovodstvo skupštine da se pođu ponašati onako kako dolikuje radu najvećeg zakonodavnog odgana u ZDK.

Podsjećamo ih da su zato odgovorni građanima ZDK koji su ih birali i koji od njih očekuju odluke koje će doprinijeti poboljšavanju života.

Na kraju bilo bi korektno da obavijeste javnost dali parlamentarna većina u ovom trenutku postoji ili ne te da poduzme mjere da se rad skupštine održava permanentno jer nemamo vremena za
čekanje.

Odluke se moraju donositi odmah a ne čekati da se većina skupi narednih mjeseci i godina.

Kantonalni odbor SBB BiH ZDK