Saopštenje za javne i privatne predškolske ustanove ZE-DO kantona zbog ograničenja broja djece u grupama

Predsjednica Aktiva direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona se obraća javnosti ovim saopštenjem sa ciljem informiranja roditelja i šire javnosti o posljedicama koje ove institucije imaju zbog zabrane rada i donošenja strožijih mjera samo za ovu djelatnost i samo u ZE-DO kantonu.

Dana 7.4.2021. javne i privatne predškolske ustanove su nakon zabrane rada ponovo otvorile vrata samo jednom dijelu svojih korisnika na osnovu pozitivnih ocjena “Instituta za zdravlje i sigurnost hrane” o stepenu biosigurnosti u svakom pojedinačnom vrtiću u ZE-DO kantonu.

Odluku o zabrani rada, ali i donošenje posebnih strožijih mjera, direktorica javnih i privatnih ustanova ZDK, smatra neopravdanim i diskriminirajućim, jer su donesene samo za predškolsku djelatnost i samo u ZE-DO kantonu, ne uzimajući u obzir interese djece, koja su najsigurnija kada se nalaze u vrtićima.

– Potpuno je neprihvatljivo nositi se sa problemima koje su prouzrokovale nove strožije mjere, naročito mjera smanjenja broja djece u grupama, dok pratimo vijesti, fotografije i videozapise o radu vrtića u svim drugim kantonima, pa i državama, gdje se predškolski odgoj i obrazovanje odvija neometano uz prethodne i osnovne mjere bez obzira na pandemiju. Postavlja se pitanje, na kojoj ljestvici prioriteta se nalazi obrazovanje u našem kantonu – izjavila je Predsjednica Aktiva direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona.

– Kako se u medijima plasira informacija da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da se stanje stabilizuje i da pada broj zaraženih, roditelji čiju djecu nismo mogli primiti u vrtiće nakon otvaranja se pozivaju na izjave nadležnih iz medija i traže informaciju kada će se broj djece u grupama povećati, odnosno kada ćemo primiti njihovu djecu? U potpunosti razumijemo i suosjećamo sa roditeljima koji moraju na posao, imaju Ugovore sa vrtićima, a ne mogu koristiti usluge. Obzirom da su se i Osnivači i direktori svih vrtića nadali da će mjere potrajati samo 14 dana, a vidimo da traju više od mjesec dana, ni sami nemamo ohrabrujući odgovor za roditelje kojima svakodnevno odgovaramo na upite – dodala je Predsjednica Aktiva direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona.

Predškolske ustanove pojedinačno, Aktiv direktorica predškolskih ustanova ZE-DO kantona i Udruženje privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona su uputili razne molbe i zahtjeve prema Vladi ZE-DO kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu finansija, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.

– Do danas nismo dobili informaciju do kada bi mjere mogle potrajati, što ima negativne posljedice na cjelokupan razvoj djece čiji je predškolski odgoj prekinut, na njihovu sigurnost, jer borave u ambijentima izvan kontrole; ima negativne posljedice na ostvarivanje prava na rad roditelja; prava na rad i platu svih naših uposlenika, posljedice na finansijsko poslovanje javnih vrtića i opstanak privatnih vrtića. Obzirom da prilikom zatvaranja vrtića nije planirana finansijska podrška u vidu nadoknade štete nanesene vrtićima, zabrinuti smo i za finansijsko poslovanje javnih i opstanak privatnih vrtića. Sve dok se radi sa smanjenim grupama, gubitak po jednoj grupi mjesečno je oko 2000KM, a ako vrtić ima npr. 5 grupa to je oko 10 000 KM mjesečno, što je veliki iznos koji se dodaje na štetu nastalu u martu zbog potpune zabrane rada. – izjavila je Predsjednica Aktiva direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona.

Ukoliko se finansijski ne pomogne vrtićima, a mjere ostanu na snazi, i javni i privatni vrtići će morati značajno korigovati svoje mjesečne cijene usluga. Napominje se da je maksimalan broj djece u grupama definisan Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno Pedagoškim standardima, koji su na ovaj način prekršeni.

– Razumijemo da je zdravstveni sistem opterećen i svakako želimo i dajemo svoj doprinos da vrtići ne budu mjesta zaraze, a u prilog tome ide i činjenica da smo naše zaposlene prijavili za vakcinaciju po prioritetu, te da svakodnevno radimo na podizanju svijesti naših klijenata o
preporučenim mjerama. Kako nemamo odgovor kada će se povećati broj djece u grupama, podsjećamo vas da svi roditelji, kao i ostali zainteresirani građani, imaju pravo obraćati se Ministarstvu zdravstva ZDK i kantonalnom Kriznom štabu, sa zahtjevima, odnosno apelima da se Naredba stavi van snage. (min.zdravstvo@zdk.ba, tel: 032 460 830 , 032 460 831) – dodala je Predsjednica Aktiva direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona.

Ukoliko svi navedeni koraci ne urode plodom, razmotrit će se – u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama koje su na snazi – mogućnost organiziranja protestnog okupljanja direktorica i uposlenika javnih i privatnih predškolskih ustanova i predstavnika roditelja.