Saopćenje za javnost Gradskog odbora Platforme za progres Visoko

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Općinski odbor Visoko Stranke demokratske akcije dobio je od Vlade FBiH 201,99 m2 prostorija u zgradi koja je nacionalni spomenik prvog reda za samo 40 KM mjesečno !?

Kako bi se izbjegla očitost kršenja zakona u kom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na faktički besplatno korištenje Stranci demokratske akcije ustupa 202 kvadratna metra poslovnog prostora, ugovorom je za najamninu traženo cijelih 40 konvertibilnih maraka. Ovako “visoka” cijena najamnine, za prostorije poput ovih koje bi trebale biti nacionalni spomenik prve klase ne smiju biti dio stranačkih potkusurivanja.

Jasno je da je vlada prostor Stranci demokratske akcije, čiji je premijer vlade Fadil Novalić, čiji potpis stoji na ovom ugovoru, ove poslovne prostore, na upotrebu dala „besplatno“. Kako SDA nije organ uprave grada Visokog, ovim je direktno prekršen Zakon o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosni i Hercegovini, jer kako je poznato SDA nije organ uprave, a zataškavanje toga u očima naroda je postignuto „pravednom“ najamninom od 40 KM.

Stranka, koja bi i sama trebala reagirati na kršenje ili izigravanje zakona ovakvim ili sličnim fraudaloznim poslovima, ovo sve je odobrila prešutno, što se mora prestati događati u redovima političkih tijela ukoliko želimo pravnu državu sa jasnim pravnim poretkom. 

Uzgred, može li se ova najamnina uopće porediti sa iznosima koje plaćaju drugi najmovnici poslovnih prostora u Visokom, koji državi Bosni i Hercegovini u vidu poreznih obveza mjesečno doprinose te da li i dalje postoji pravda i jednakost za svako fizičko i pravno lice ovog demokratskog sistema?

Također, simptomatično je to kako se nijedna stranka u Visokom nije konkretno oglasila o eventualnim rješenjima i postupcima nakon ovog događaja.

Platforma za progres Visoko će na sve legalne i pravne načine dati sve od sebe da građanima Visokog predoči sve karakteristike i pojedinosti ove nove političke afere u našem gradu.

Gradski odbor Platforme za progres Visoko