Samsung i Apple će biti “uništeni” u narednih pet godina!?

329

Kirt McMaster, izvršni direktor Cyanogena, najvećeg proizvođača softvera za smartfone vjeruje da će postojeći duopol koji drže Apple i Samsung na tržištu pametnih telefona biti “masakriran” od strane manjih proizvođača koji nude jeftinije uređaje visokog kvaliteta.

Njegova kompanija nedavno je sklopila partnerstvo s Qualcommom, firmom koja proizovdi čipove za gotovo sve telefone osim iPhonea. Prema ugovoru, Qualcomm nudi proizvođačima upotrebu Cynogen softvera, popularni CyanogenMod za svaki uređaj koji koristi njihove čipove, po principu “ključ u ruke” što praktično znači da će Qualcomm moći davati proizvođačima da koriste ove čipove kao i prateći softver.

“U slijedećih 3 do 5 godina, ovo će imati snažan uticaj na tržištima širom svijeta. To se najbolje može vidjeti po trendovima na brzo rastućim tržištima. Ovaj novi sistem će omogućiti malim, lokalnim OEM-ovima (OEM – Original Equipment Manufacturer), dakle onima koji proizvode za druge proizvođače pod njihovim originalnim brendom, da se uzdignu ka vrhu, praktično iz ničega”, izjavio je McMaster, a prenosi Business Insider.

On predviđa da će se ključna bitka dešavati u low-end segmentu, gdje se kineski Xiaomi već probio na treće mjesto OEM proizvođača, a Micromax je trenutno deseti.

“Oni proizvode jeftine, ali istovremeno veoma kvalitetne uređaje, sjajnih performansi”, kaže McMaster i nastavlja: “Najveći rival Samsungu biće Nokia i očekujem da će ga ‘masakrirati’. Apple će takođe imati probleme jer na duge staze nisu spremni da se takmiče sa jeftinijim telefonima. Pogledajte šta je uradila Nokia, potom Micromax, koji je skinuo sa trona Samsung na tržištu Indije. Sve se ovo dešava veoma brzo, bukvalno za svega osam mjeseci. I ovo je samo jedno od mnogih tržišta. Ovi “lokalni kraljevi”, poput Blu Products u Latinskoj Americi ili Cherry Mobile na Filipinima, jednostavno bolje razumiju svoja tržišta, marketing, način distribucije. Oni su energični i brzo se razvijaju”, zaključuje McMaster.

Komentari

komentara