Samo tri životne navike mogu vam istopiti 45 kg za godinu dana

Međutim počeo se osjećati umorno, nelagodno i često je osjećao umor. Do 40. godine imao je 114 kilograma. Shvatio je da nešto mora promijeniti. Za početak Scotti je želio biti malo aktivniji. Gubitak kilograma nije mu bio toliko važan. Počeo je trčati, a budući da je trenirao počeo je više jesti što je samo pogoršalo njegovo stanje.

Tada je Scotti odlučio da unajmi profesionalnog trenera koji mu je zadao tri zadatka: dnevno je trebao napraviti 12.000 do 16.000 koraka, unositi manje kalorija nego što može sagorjeti i trenirati tri dana u sedmici.

“Prodao sam automobil i svugdje išao pješke. Počeo sam učiti više o kuhanju, uključujući i kako maksimizirati energetski sadržaj svojih obroka, te pripremiti hranu koja je dijetalna ali i dalje dobrog ukusa”, kazao je Scotti.

Za nekoga ko nikada prije nije išao u teretanu, treninzi su bili veoma naporni. Počeo je trenirati velike mišićne skupine, a zatim su uslijedile vježbe visokog intenziteta. Nakon mjesec dana prebacio se na trening s tegovima.

U 38 sedmica izgubio je skoro 45 kilograma. Osim gubitka kilograma uočio je i da više nema tako često glavobolje niti je stalno bolestan. Sa djecom može raditi više stvari poput planinarenja, plivanja i trčanja.

Otkrio je da zapravo voli šetnju, to mu je postao način da se opusti i riješi svakodnevnog stresa. Njegova promjena je bila toliko izražena da se dugo nije mogao navići na svoj odraz u ogladalu, a njegova ga majka nije prepoznala kada mu je došla u posjetu.

Ono što je najbitnije jeste da je Scotti shvatio da prekomjerna tjelesna težina nije normalno stanje i stvar genetike, te da gubitak kilograma može biti jednostavan proces ukoliko ste spremni da zauvijek promijenite neke životne navike.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.