Salku Novokmeta posao promotora preporodio u penzionerskim danima

Otkriće piramida u BiH 2006. godine šokiralo je domaću, ali i stranu javnost, a brojni mediji izvještavali su, a i danas izvještavaju u ovom fenomenu u Visokom.

U proteklih 11 godina kroz Visoko su prošli brojni naučnici, volonteri, gosti i turisti, a za većinu njih je prvi kontak s podzemnih labirintom tunela Ravne išao preko jednog čovjeka, Salke Novokmeta (65).

Salko je od prije nekoliko godina na fukciji promotora Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i on je osoba koja dočekuje brojne goste na Ravnama. – Sve je počelo još prije 10 godina, kada sam počeo raditi u okviru ovog projekta. Prvo kao volonter, zatim i kao obični radnik, da bi kroz kontakt s gostima, volonterima, turistima, ljudi iz fondacije prepoznali moju snalažljivost i komunikativnost i odlučili da postanem promotor i da radim u našoj info kućici na ulazu u tunele Ravne – ispričao nam je Salko.

Salko je bivši radnik nekadašnjeg giganta Veleprometa, gdje je zaradio penziju kao trgovac, a današnje zanimanje kaže, ne bi mijenjao nizašta na svijetu. – Preporodio sam se. Ne znam šta bi se desilo da sam nakon penzionisanja ostao u čaršiji i na ulici. Sve što mi se lijepo desilo u posljednjih deset godina desilo se ovdje – otkriva Novokmet.

Brojne su obaveze, ali i zadaci koje ispunjava, međutim uvijek ima vremena i za zabavu i druženje. – Prvi ujutro dolazim, otvorim tunele, rasporedim radnike, primam goste, turiste, a na kraju dana sve ponovo vratim na svoje mjesto i zaključam ulaz u tunel. Vremenom sam savladao osnove engleskog jezika, koji uopće nisam poznavao, jer sam u školi učio ruski, tako da sam i u tom segmentu napredovao. Ipak, najveće zadovoljstvo su nova poznastva, bude tu i lijepih dama, padne i neka slika koja se pojavi na društvenim mrežema, a pošto je supruga malo ljubomorna, uvijek moram pojašnjavati da je sve to dio posla – sa osmijehom kazuje Salko.

U proteklih deset godina mnogo toga je urađeno, a prema Salkinim riječima ovaj projekat itekako ima perspektivu. – Trudimo se da stalno napredujemo, imamo brojne uposlene radnike, imamo rezultate iza sebe, i mogu reći da smo zadovoljni, a to potvrđuje i dr. Semir Osmanagić – istaknuo je na kraju ove naše posjete tunelima Ravne, Salko Novokmet, promotor Fondacije.

Avaz