Salkić u parlamentarnu proceduru uputio Rezoluciju o genocidu

463

Izglasavanjem teksta Rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici jasno bi se pokazalo opredjeljenje Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da gradi trajni mir i da podržava aktivan rad istražnih i pravosudnih organa na procesuiranju osumnjičenih za genocid i ratne zločine – navedeno je u tom dokumentu koji je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić uputio u parlamentranu proceduru.

U toj predloženoj rezoluciji, u koju je Fena imala uvid, ističe se da, “s obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid u Srebrenici, kao i brojni ratni zločini u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, bilo bi anticivilizacijski da se Narodna skupština RS ne odredi prema ovim zločinima, a posebno prema genocidu”.

“Sjećanje na genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini potrebno je ugraditi u naše zajedničko pamćenje i u temelje proširenja EU na prostore zapadnog Balkana. Ne smijemo pristati na diskriminatorske i isključive stereotipe o pojedinim narodima i pokušajima utvrđivanja kolektivne krivice”, stoji u ovoj rezoluciji.

Kroz historijski razvoj evropskih zemalja pokazalo se, navedeno je, korisnim suočavanje s istinom i liječenje nepravdi iz prošlosti.

“Za izgradnju demokratskog entiteta i države, gdje će svi narodi i građani biti ravnopravni, bez obzira na naciju i vjeru, nužno je osuditi sve ratne zločine i opredijeliti se za mir, stabilnost, povjerenje i prosperitet u Evropskoj uniji”, navodi Salkić u ovom dokumentu koji je proslijeđen na razmatranje u NSRS.

Odavanjem počasti žrtvama genocida i ratnih zločina, Narodna skupština šalje, kako je istakao, jasnu poruku svim ratnim zločincima da Republika Srpska nikada više neće dozvoliti da se ratni zločini ponove, a da genocid i ratni zločini neće biti zaboravljeni i da će svi odgovorni biti procesuirani i kažnjeni.

“Usvajanjem ove rezolucije poslanici bi iskazali senzibilitet i solidarnost prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim žrtvama ratnih zločina, kao i prema preživjelim članovima njihovih porodica”, naglašava se u predloženoj rezoluciji u koju je Fena imala uvid.

Također se dodaje da je, “dvadeset godina nakon počinjenog zločina genocida u Srebrenici i isto toliko nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, krajnje vrijeme da se i Narodna skupština RS-a očituje u vezi s genocidom u Srebrenici i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini, a prethodno je to uradio Evropski parlament, 14. i 15. januara 2009. godine, Rezolucijom o Srebrenici kao i parlamenti velikog broja zemalja u svijetu”.

Komentari

komentara