Sajam kože i krzna „VISK 2016“ Visoko

U prisustvu 20 privrednih izlagača i brojnih građana, načelnica mr.sci Amra Babić danas je u Sali Partizana svečano otvorila prvi Sajam kože i krzna „VISK 2016“ Visoko, pod pokroviteljstvom Općine Visoko, a u saradnji sa Organizacionim odborom i privrednim subjektima ove branše.

Naime, Sajam kožarstva je viječnićka inicijativa koju su načelnica mr.sci. Amra Babić i Općinsko vijeće podržali, a koja ima za cilj oživljavanje duge tradicije kože i kožarstva u Visokom. Proizvodi koji su bili prepoznatljive kvalitete i dizajna nekada su krasili piste Pariza, Njujorka, Moskve i drugih metropola. Iako je velika pauza napravljena, ipak zanat kožarstva nije izumro. Zanatlije individualnim radom i manji privredni subjekti iz godine u godinu svojim radom, kavalitetom i angažmanom nastavljaju da se bore i penju ka staroj slavi. Današnji Sajam je samo jedna stepenica ka toj slavi, a koju je lokalna zajednica prepoznala i podržala.
Prilikom svečanog otvaranja Općinska načelnica se zahvalila svima koji su dali doprinos da se Sajam realizuje i dodala: “Ovaj Sajam vraća stari imidž Visokom koji danas ulazi na velika vrata i predstavlja vrijednosti koje su godinama bile zaboravljene, a to su vrijednosti zajedništva koje treba očuvati. Općina Visoko je ove, ali i prethodne godine ulagala i podržavala privredne subjekte kroz poticaje, što planira nastaviti i u narednim godinama.“
Predsjednik Organizacionog odbora Sajma kožarstva 2016 „VISK 2016“, Dalibor Tomičić je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast i odgovornost uloge predsjednika Organizacionog odbora naglasivši da je ovo veliki dan za njega i grad Visoko, obzirom da je ovo prvi sajam u Visokom nakon 20 i više godina gdje se na jednom mjestu mogu sresti veliki privrednici kože i kožarstva, ali i mali obrtnici, majstori svoga zanata.
Program Sajma „VISK 2016“ je cjelodnevnog karaktera, a sadržaj je kako slijedi:
– Izložba kožarstva koja će se održati danas, 30.9.2016. u terminu od 17:00 – 19:00 h, JU „Zavičajni muzej“ Visoko
– Modna revija na kojoj će biti predstavljeni modeli učesnika Sajma – večeras, 30.9.2016. u sali Kulturnog centra Altindag – Visoko u 19:00 h.
– Okrugli sto na temu: „Kožarstvo – tradicija, sadašnjost i budućnost“ – u subotu, 01.10.2016. godine u 11:00 h, Kulturni centar Altindag – Visoko.
Press Općine Visoko