Šain: Politika sada treba stvari prepustiti struci

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Šain: Politika sada treba stvari prepustiti struci, bojim se da će mnoge grane uvenuti kao cvijeće

Ključne su naredne dvije sedmice, kaže Šain

Pandemija koronavirusa, koja hara svijetom, nije, nažalost, zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a pale su i prve žrtve. Nadležni su satjerani u ćošak te su, poučeni ružnim iskustvima i crnim scenarijem u Italiji, izdali rigorozne mjere koje su se direktno odrazile na našu ekonomiju, koja je ionako, i prije ovog jada i belaja, bila na klimavim nogama. 

Prognoza stručnjaka

Stručnjaci prognoziraju da ništa više neće biti kao prije, a da će ekonomija doživjeti kolaps. Crna statistika govori da je samo u posljednji mjesec u Kantonu Sarajevo bez posla  ostalo više od 300 ljudi. A to je samo početak ako se uzme u obzir da su na udaru svi, ponajviše ugostiteljstvo i turizam, od čega mnogi hrane svoje familije.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, koji je trenutno u samoizolaciji s obzirom na to da ima više od 65 godina, potvrdio je u telefonskom razgovoru za “Avaz” da je situacija teška i veoma neizvjesna te da niko ne zna kako će se sve odvijati.

– Novonastala sitauacija negativno će se odraziti na ekonomiju kompletne BiH, ali i regiona i svijeta. Mi ne možemo ostati netaknuti, pogotovo zato što smo mali i u razvoju – kaže Šain.

Prema njegovim riječima, snaga stručnog razuma najbolja je praksa u ovakvim, kriznim situacijama.

– Politika sve stvari mora maksimalno prepustiti struci, kako bi pronašli odgovarajuća rješenja. Dakle, sve odluke moraju biti lišene politike. Izlaza ima, uvijek ima i alternativa, stručnjaci traže najbolja rješenja – govori Šain.

Slijediti primjere

Naša zemlja, kako kaže, treba slijediti primjere iz susjednih i drugih zemalja.

. U protivnim, imat ćemo veoma teške posljedice. Mi ne možemo proći bez posljedica, samo ih možemo umanjiti ukoliko budemo slušali struku. Udruženje poslodavaca već ima neke prijedloge i treba ih poslušati. Ključni period je  narednih 10-15 dana. Bojim se da će mnoge grane uvenuti kao cvijeće koje se ne zalijeva na suncu – zaključio je Šain.

avaz