SvijetSAD: Zaposlenici Googlea protestovali zbog saradnje kompanije s Izraelom

SAD: Zaposlenici Googlea protestovali zbog saradnje kompanije s Izraelom

Stotine ljudi, uključujući zaposlenike Googlea, okupilo se u četvrtak ispred ureda multinacionalne kompanije u američkom gradu San Franciscu kako bi protestovali protiv projekta tehnološkog diva s Izraelom.

Tražeći od Googlea da otkaže svoj projekat Nimbus, vrijedan 1,2 milijarde dolara, koji je započet 2021. godine radi pružanja usluga Izraelu, neki od demonstranata su legli prekriveni bijelim čaršafima na kojima je Googleovim šarenim slovima pisalo “Genocid”.

Jedan od zaposlenika kompanije i član Demokratskih socijalista Amerike, rekao je da “nema tehnologije za aparthejd”:

“Ovdje sam u suprotnosti s izraelskim sistemom aparthejda koji ograničava palestinska prava i okončava palestinske živote, sistem koji moj poslodavac materijalno podržava kroz svoje učešće u Projektu Nimbus.”

Demonstranti su nosili palestinske zastave i transparente na kojima je pisalo: “Odbacite projekat Nimbus”, “Ne budi zao=ne podržavaj genocid”, “Nema tehnologije za genocid” i “Nema tehnologije za aparthejd”.

Iz kompanije je navedeno da će Izrael koristiti projekat u oblastima finansija, zdravstva, transporta i obrazovanja i da nema nikakve veze sa vojnom praksom te zemlje.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE