SvijetSAD traži od Srbije da povuče trupe sa granice sa Kosovom

SAD traži od Srbije da povuče trupe sa granice sa Kosovom

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby izrazio je zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, “velikog raspoređivanja srpskih trupa duž granice s Kosovom”, pozivajući Beograd da povuče svoje snage.

Kirby je rekao da SAD “prati veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice s Kosovom”, koje se dešavalo tokom protekle sedmice, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

“Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja”, rekao je Kirby i pozvao Srbiju da povuče svoje snage.

Dodao je da SAD radi s NATO-om na rješavanju pitanja raspoređivanja, dok će međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju intenzivno da rade sa našim evropskim partnerima kako bi izvršile pritisak i na Kosovo i na Srbiju da se vrate mirnom dijalogu kroz uspostavljeni format uz posredovanje Evropske unije. Obje zemlje treba da ispune svoje postojeće obaveze i da se uključe u ovaj proces u dobroj namjeri”, rekao je Kirby i dodao:

“Obje zemlje takođe treba da izbjegnu poduzimanje provokativnih koraka koji samo povećavaju tenzije i ometaju napredak u tom dijalogu, korake poput onih koje smo vidjeli sa ovim povećanjem srpskog nagomilavanja na granici”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je razgovarao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o situaciji na sjeveru Kosova te da je negirao “neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti” njihovih snaga.

“Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglasili. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na Kosovu i Metohiji uvijek i svakako podržati. Voleli bismo da je ona čak isključiva na sjeveru Kosova i Metohije. Saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali prije dva-tri mjeseca”, rekao je Vučić.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE