SvijetSAD su spremne da odobre slanje tenkova Abrams Ukrajini

SAD su spremne da odobre slanje tenkova Abrams Ukrajini

SAD su spremne da odobre slanje tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, saopštili su američki zvaničnici danas i dodali da bi odluka mogla biti objavljena sutra iako bi do isporuke tenkova moglo doći za nekoliko mjeseci ili godina.

Američki zvaničnici koji su govorili anonimno su saopštili se detalji još uvijek razrađuju i da će tenkovi biti kupljeni u okviru predstojećeg paketa ukrajinske bezbjednosne pomoći.

Očekuje se da će američko saopštenje stići sutra u koordinaciji sa najavom Njemačke da će odobriti zahtjev Poljske da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je jedan zvaničnik.

Nije poznato koliko će tenkova biti poslato ni kada. Oružju koje šalje program finansiranja ministarstva odbrane SAD za pomoć Ukrajini (USAI) može biti potrebno od nekoliko mjeseci do nekoliko godina da stigne do bojnog polja.

Veliki dio pomoći koja je do sada poslata bila je kroz poseban program koji se oslanjao na zalihe Pentagona kako bi se oružje brže dopremilo Ukrajini. Ali čak i po tom programu, bili bi potrebni mjeseci da se tenkovi stignu u Ukrajinu i da se ukrajinske snage obuče da rukuju njima.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE