SvijetSAD šalju Ukrajini municiju i generatore za struju

SAD šalju Ukrajini municiju i generatore za struju

SAD iz svojih zaliha šalju Ukrajini municiju i generatore za struju ukupne vrijednosti 400 miliona dolara (387.3 miliona eura) dok Rusija nastavlja da pred početak zime uništava ukrajinsku energetiku, objavila je danas Bijela kuća.

Zajedno s najnovijom pošiljkom, vrijednost poslate pomoći SAD Ukrajini u oružju i opremi od početka ruske invazije 24. februara je veća od 19 milijardi dolara (18,4 milijardi eura).

Novi paket pomoći je na osnovu posebnog ovlaštenja predsjednika SAD, što omogućava Pentagonu da materijal uzme iz svojih zaliha i brzo ga otpremi u Ukrajinu.

Pored toga, Bidenova administracija nastoji da dodatnih 37 milijardi dolara (35,6 milijardi eura) vojne i humanitarne pomoći Ukrajini progura kroz parlament prije januara kada će opozicioni republikanci preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa SAD.

Kontinuirano dopremanje oružja Kijevu postavlja pitanje o tome koliko dugo SAD i partnerske zemlje mogu da to nastave bez posljedica po svoju vojnu spremnost. Mnoge evropske države su već izjavile da su Ukrajini poslale sav višak koji su imale.

Prošle nedjelje, glavni kupac oružja za Pentagon – državni podsekretar za nabavke Bill LaPlante, u Briselu se sastao s predstavnicima 45 partnerskih država radi razgovora o glavnim prioritetima za Ukrajinu, među kojima je više sistema protiv-vazduhoplovne odbrane i oružja dugog dometa.

Razgovarali su i o konkretnoj koordinaciji svojih proizvodnih kapaciteta i lanaca snabdijevanja radi održavanja postojanog priliva oružja u Ukrajinu, navodi se u saopštenju Pentagona.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE