SvijetSAD planiraju paket pomoći Izraelu u oružju i municiji vrijedan više od...

SAD planiraju paket pomoći Izraelu u oružju i municiji vrijedan više od milijardu dolara

Predstavnici administracije američkog predsjednika Joe Bidena rekli su ključnim zakonodavcima da će poslati novi paket od više od milijardu dolara u oružju i municiji u Izrael, izjavila su dva pomoćnika u Kongresu. Kako prenosi Glas Amerike (VOA), to je prva isporuka oružja Izraelu koju je objavila administracija pošto je ranije ovog mjeseca stavila na čekanje transfer 3.500 bombi.

Administracija je saopštila da je pauzirala taj raniji transfer kako bi spriječila Izrael da koristi ove bombe u ofanzivi na grad Rafu na jugu Gaze. Pomoćnici u Kogresu pristali su da potvrde ovu informaciju pod uslovom da ostanu anonimni, jer odluka o transferu oružja još nije objavljena, navodi VOA.

Paket koji se šalje obuhvata oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačku municiju, rekli su saradnici.

Nije bilo neposrednih naznaka kada će oružje biti poslato, navodi Wall Street Journal koji je prvi objavio informaciju o novim planovima Bidenove administracije.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE