SvijetSAD odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednosti 360 miliona dolara

SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednosti 360 miliona dolara

Američki State Department odobrio je prodaju bespilotnih letjelica i projektila Tajvanu za procijenjenih 360 miliona dolara, saopćeno je iz Agencije za odbrambenu i sigurnosnu saradnju Pentagona.

Sjedinjene Države zakonski su obavezne Tajvanu osigurati sredstva da se odbrani uprkos nedostatku službenih diplomatskih veza, na stalno ‘bijes’ Pekinga.

Kina je pojačala vojni pritisak na Tajvan, uključujući organizovanje ratnih vježbi oko otoka prošlog mjeseca nakon inauguracije Lai Ching-tea za predsjednika.

Prodaja američkog oružja “pomoći će u poboljšanju sigurnosti Tajvana i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regiji”, saopćila je Agencija Pentagona u odvojenim izjavama, prenosi Reuters.

Prodaja uključuje protupješačko i protuoklopno lebdeće streljivo Switchblade 300 i pripadajuću opremu za procijenjenu cijenu od 60,2 miliona dolara, te bespilotne letjelice ALTIUS 600M-V i pripadajuću opremu za procijenjenu cijenu od 300 miliona dolara.

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, posebno za napore SAD-a da povećaju prodaju oružja otoku. Tajvan se više puta žalio na kašnjenje isporuka.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE