SvijetSAD ne posreduje u vezi sa amandmanima CG na rezoluciju o Srebrenici

SAD ne posreduje u vezi sa amandmanima CG na rezoluciju o Srebrenici

State Department je za Radio Slobodna Evropa (RSE) demantovao da Sjedinjene Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst rezolucije o Srebrenici, što je 5. maja objavio portal Radio-televizije (RTCG) Crne Gore.

– State Department je vidio nezvanični draft predloženih izmjena Crne Gore, ali mi ne posredujemo u njima. Njemačka i Ruanda su predlagači rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom – saopćeno je u srijedu za RSE portparol State Departmenta.

Tekst rezolucije, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, biće u maju razmatran na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz Vlade, portal RTCG objavio je 5. maja da će Sjedinjene Države posredovati prilikom predaje dva Vladina amandmana na tekst rezolucije.

U prvom amandmanu se ističe da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj zajednici u cjelini dok se drugi odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Kako je prenio RTCG, ovim prijedlozima Vlade se sprečava potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu pravnih i političkih reperkusija i onemogućava narativ i namjera da se jedan narod proglasi genocidnim.

Uz to se, kako navode, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, piše u nacrtu u koji je RSE imao uvid.

Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se spriječio revizionizam.

Takođe se bezrezervno osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih i odgovornih za genocid u Srebrenici.

Rezoluciju je sponzorisalo 28 zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Slovenija.

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid.

Više od sto nevladinih organizacija i više stotina javnih ličnosti zatražili su od Vlade premijera Milojka Spajića da Crna Gora bude kosponzor rezolucije.

Vlada se nije odredila prema toj inicijativi.

Vlada nije potvrdila ni da će glasati za usvajanje rezolucije.

Informaciju da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, objavio je krajem aprila njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič.

On je naveo da je Spajić podršku rezoluciji iskazao na okruglom stolu u Berlinu, nakon što se sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u okviru prve zvanične posjete Njemačkoj.

Vlada nije potvrdila ni da je autor amandmana. Na upit RSE na ovu temu iz Vlade nije odgovoreno.

No ipak na njih su reagovale brojne javne ličnosti, političke partije, analitičari i nevladin sektor.

Međunarodnog suda u Hagu je 2007. utvrdio da Srbija nije počinila genocid u Bosni i Hercegovini, odnosno da genocid u Srebrenici nije učinjen prema uputstvima ili pod kontrolom Srbije niti njenih lidera.

Zločin u Srebrenici je pred tim istim sudom označen kao genocid i odnosi se na ubijanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. kada je Vojska Republike Srpske zauzela tu oblast.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE