SvijetSrednji istokSAD i Velika Britanija izvele napade na ciljeve Hutija u Jemenu

SAD i Velika Britanija izvele napade na ciljeve Hutija u Jemenu

Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve Hutija u Jemenu, posljednji od nekoliko napada posljednjih sedmica.

Huti su grupa koju podržava Iran i koja Izrael smatra neprijateljem.

Kao odgovor na rat u Pojasu Gaze, Huti su počeli ispaljivati bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, a većina je presretnuta.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps kaže da najnoviji udari u Jemenu “nisu eskalacija”.

Navodi kako su napadi Hutija na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru “ilegalni i neprihvatljivi”.

– Naša je dužnost da zaštitimo nevine živote i očuvamo slobodu plovidbe – dodaje ministar odbrane, opravdavajući operaciju kao “srazmjernu i usmjerenu protiv vojnih ciljeva Hutija u Jemenu”, javlja BBC.

Shapps je uvjeren da su najnoviji napadi – treći talas zajedničke britansko-američke vojne akcije – “dodatno degradirali sposobnosti Hutija”.

Huti tvrde da gađaju brodove u Crvenom moru koji su u izraelskom vlasništvu, pod zastavom ili kojima upravljaju, ili koji idu u izraelske luke. Međutim, mnoga plovila koja su napadnuta nemaju veze s Izraelom.

Pomorske snage predvođene SAD-om osujetile su mnoge napade.

Glavne brodarske kompanije prestale su koristiti Crveno more, kroz koje obično prolazi gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine, i umjesto toga koriste mnogo duži put oko južne Afrike.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE