Sabahudin Blažević tvrdi da je žrtva ucjene

Foto: Sabahudin Blažević (desno)

Privrednik iz Bihaća prijavljen da je objavljivao snimke seksa, on tvrdi da je žrtva ucjene

Mirsad Crnovšanin, advokat Sabahudina Blaževića, obratio se danas medijima ističući da su njegovom klijentu objavom “neistinitih tekstova i članaka putem internet portala” nanesene ogromne materijalne i nematerijalne štete na privatnom i poslovnom planu.

“Jasno ističemo da se ovdje radilo o školskom primjeru ucjene, što će kasnije i utvrditi nadležni organi, kao i motiv zbog kojeg je ovo sve deplasirano, a što na kraju prima i političke konotacije. Jutros je moj klijent lično bio u Tužilaštvu i napominjemo da isti nema status osumnjičenog”, rekao je Crnovšanin.

On je demantirao navode da je njegov klijent pobjegao iz zemlje, istaknuvši da je Sabahudin Blažević u svakom momentu bio u Bosni i Hercegovini i dostupan svim institucijama.

Blaževića je Tužilaštvu USK, kako su ovih dana objavljivali brojni mediji, prijavila bivša partnerica nakon što se, navodno, snimak njenog seksa s osumnjičenim pojavio na jednoj pornografskoj stranici.

“Svi navodi koje sam ovih dana iznosio u javnost su tačni. Tužilaštvu su dostavljeni svi dokazi, odnosno više od 30 snimaka”, rekao je za Klix.ba Anel Kurtović, advokat 30-godišnjakinje iz Bihaća koja tereti Blaževića za neovlašteno snimanje.

Navode da njegova klijentica nije jedina žrtva i da ima još djevojaka koje je osumnjičeni tajno snimao i plasirao te snimke u javnost Kurtović nije potvrdio niti negirao.

“Ja zastupam svoju klijenticu i vodim njen slučaj, ostalo treba provjeriti Tužilaštvo po službenoj dužnosti. Što se tiče ucjene, Tužilaštvo ima sve dokaze. Ovdje nema nijednog aspekta ucjene. Da mu je neko tražio novac, prvo bi zatražio novac pa tek onda objavio snimak”, kazao je Kurtović.

Na pitanje šta će se dalje dešavati u ovom predmetu, Kurtović je rekao da se čeka odluka Tužilaštva.

“Tužilaštvo je zaprimilo snimke, sada oni moraju da provedu određena vještačenja. Nije istina da je osumnjičeni dostupan pravosudnim organima, jer niko ne zna gdje je. Nije dostupan organima i pobjegao je u Italiju”, rekao je Kurtović, dodajući da su sporni snimci u međuvremenu uklonjeni s interneta.

Iz Tužilaštva USK kazali su nam da je krivična prijava u navedenom predmetu zaprimljena 31. oktobra, putem e-mail adrese.

“Krivičnu prijavu je dostavio punomoćnik oštećene, advokat iz Sarajeva, te uz istu nije dostavljena popratna dokumentacija. Punomoćnik oštećene smatra da se u prijavljenim radnjama stiču obilježja krivičnog djela neovlaštenog optičkog snimanja iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH. S obzirom na to da je predmetna krivična prijava zaprimljena neposredno prije vašeg upita (REFERIRANJE NA UPITE KOJI SU UPUĆENI 31.10.2018.), u toku je evidentiranje iste u upisnik Tužilaštva. Istovremeno, u toku je inicijalna analiza navoda prijave postupajućeg tužioca pa o istima u ovoj fazi postupka ne možemo davati komentare”, istakli su iz Tužilaštva USK.

Klix.ba